TIH: GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK VIŠE NEMA INTEGRITET

Tekst: TIH

Foto: HRT/Nova TV/Hina

Transparency International Hrvatska (TIH) povodom otkrića medija, te izjave glavnog državnog odvjetnika da je aktivan član udruge građana koja ima tajna pravila i sustav djelovanja, smatra da je time onemogućeno obavljanje njegove trenutne dužnosti.

„Glavni državni odvjetnik nije bilo koji pojedinac, već onaj koji je odgovoran za zaštitu interesa Republike Hrvatske, poštivanje Ustava i zakona u državi protiv svih koji taj sustav narušavaju kriminalnim i koruptivnim aktivnostima. Izabran je od zakonodavnog tijela na prijedlog izvršne vlasti i svoju dužnost mora obavljati neopterećen trenutnom voljom političkih aktera ili dnevno političkim događajima.

Upravljanje sukobom interesa podrazumijeva da izabrani pojedinac komunicira sve svoje prethodne profesionalne, stručne ili privatne ineresa s javnošću prije dolaska na dužnost i to je odraz njegovog vlastitog integriteta.

U trenutku izbora na dužnost njegov jedini posao je dvadeset i četiri sata dnevno biti jamac očuvanja i zašttite interesa Republike Hrvatske u zaštiti od korupcije, kriminala i svih oblika narušavanja poretka.

U sadašnjem trenutku integritet glavnog državnog odvjetnika je trajno narušen i šteti svim institucijama u prevenciji i represiji borbe protiv korupcije. Još više omalovažava rad svih poštenih i odgovornih pojedinaca u sustavu državnog odvjetništva koji istinski žele odgovorno raditi svoj posao, za njega biti pošteno plaćeni i odgovarati za zakonitost vlastitog postupanja bez obzira o kome se radilo.“ – stoji u priopćenju Davorke Budimir, predsjednice TIH-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon