TI OBJAVIO INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE ZA 2018.

Tekst: D. S. / TI

Foto: S. Jaffe

Prema službenoj objavi Transparency Internationala (TI) od 29. siječnja 2019. godine indeks percepcije korupcije (IPK) za 2018. godinu, po kojem je Hrvatska  nastavila negativan trend prema prijašnjim godinama i ostvarila rezultat od 48 bodova, pokazuje da kontinuirani neuspjeh većine zemalja da značajnije obuzdaju korupciju pridonosi krizi demokracije diljem svijeta.

Nadalje, TI navodi kako je Hrvatska na IPK ljestvici za 2018. godinu ostvarila rezultat od 48 bodova, što je znatno lošije od prosjeka Europske unije koji prosječno iznosi 66 bodova i pokazuje da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom. Ovime je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017., 2016. i 2015. godinom.

Osim toga, TI također navodi kako dodatno zabrinjava nedostatak strateških dokumenata, osobito u području odnosa prema medijima i civilnom društvu, kojima bi se vlast jasno odredila prema ključnim akterima koji prate političke procese te pojačana netransparentna imenovanja i postupci donošenja odluka kao i  nedovoljna spremnost za rješavanje korupcijskih afera i sumnji u korupciju pridonose padu povjerenja u rad vlade.

Zaključno, Transparency International u priopćenju navodi kako njegova analiza pokazuje da korupcija pridonosi globalnoj krizi demokracije. Naime, unakrsna analiza s podacima o globalnoj demokraciji otkriva povezanost između korupcije i demokracije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...