TERENSKI PODVODNI TEČAJEVI S ISTRAŽIVANJEM KOD OTOKA SESTRICE

Tekst: B. D.

Foto: www.icua.hr

U sklopu projekta „Rovinjski brodolomi“ I ove, 2018. godine, djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru nastavljaju arheološka istraživanja u podmorju rovinjštine. Radi se o projektu koji se odvija već petu godinu za redom. Nakon četiri sezone istraživanja brodoloma na Velikom Piruzu, ove godine započelo je istraživanje antičkog brodoloma na području otoka Velika Sestrica. Istraživanja se odvijaju uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Rovinja i Ministarstva kulture.

Tokom dva tjedna su zadarski arheolozi zajedno sa njemačkim arheolozima iz Bavarskog društva za podvodnu arheologiju (BGfU) uz podršku ronilačkog kluba Old Diver iz kampa Mon Perin proveli podvodna snimanja, dokumentiranja i iskopavanja devastiranog brodoloma koja su dala zanimljive rezultate. Radi se o brodolomu koji je prenosio teret nekoliko vrsta amfora poznatih pod nazivima Forlimpopoli i Dressel 2-4.  Na prostoru gdje se nalaze ostaci brodoloma, vidljivi su i veliki kameni blokovi pravilnih oblika. Iako su za sada istraživanja tek u začetcima, pretpostavka je da su ti blokovi također bili dio tereta koje je brod prenosio.

Paralelno uz arheološka istraživanja  djelatnici MCPA održali su nekoliko terenskih tečajeva vezanih uz podvodnu arheologiju. Tokom pet dana održani su Uvodni tečaj, te Prvi dio tečajeva podvodne i priobalne arheologije po programu Nautical Archaeological Society, te tečaj podvodne fotogrametrije.

Tečajeve su završili sudionici iz Hrvatske, Belgije, Nizozemske, Mađarske i Malte. Nastavak istraživanja planiran je za sljedeću godinu, a do tada će se nalazi koji su ove godine istraženi konzervirati i restaurirati u konzervatorskim radionicama MCPA u Zadru, a nakon završetka istraživanja i prezentirati široj javnosti.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon