TEČAJEVI PODVODNE ARHEOLOGIJE U MCPA

Tekst: ICUA

Foto: NAS

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru u suradnji s Nautical Archaeology Society (NAS) nastavlja organizirati tečajeve i tijekom 2020. godine. NAS-ovi tečajevi ne daju samo uvod u temu podvodne arheologije, nego polaznicima nude priliku da steknu vještine i iskustvo, omogućujući im da sudjeluju u projektima i terenskom radu diljem svijeta, a možda pokrenu vlastite projekte u budućnosti.

Organizacijski tim MCPA će tijekom 2020. provoditi NAS tečajeve koji će se održati u blizini srednjovjekovnog gradića Medulina u Istri. Teorijska predavanja i praktične vježbe će se održavati u ronilačkom centru „Indie“ koji se nalazi u sklopu kampa Arena Indije nedaleko Banjola.

Raspored tečaja:

– NAS Uvod u priobalnu i podvodnu arheologiju: 18. svibnja 2020.
– NAS I Prvi stupanj priobalne i podvodne arheologije: 19. – 20. svibnja 2020.
– NAS II Praktični rad na podvodnom terenu radi prikupljanja podataka: u svrhu pisanja završnog rada će se odvijati po dogovoru u periodu od 12. do 16. svibnja 2020. na arheološkom nalazištu brodoloma kod rta Kamenjak u blizini Pule.

Dodatne informacije:

Tečaj Uvoda u priobalnu i podvodnu arheologiju će se sastojati od teoretskih predavanja – vrste podvodnih nalazišta i metode datiranja, podvodni nalazi, 2D dokumentiranje, te praktičnog dijela  – crtanje na kopnu i pod vodom (jedan uron).

Prvi dio tečaja priobalne i podvodne arheologije će se sastojati od teoretskih predavanja – provođenje arheološkog projekta, lociranje i upoznavanje nalazišta, sigurnost tijekom izvođenja projekta i logistika, 3D dokumentiranje, briga o nalazima, aktivnosti nakon iskopavanja te praktičnog dijela – upoznavanje nalazišta i dokumentacija nalazišta (dva urona).

Uvjeti za pristupanje tečaju:

Uvjeti za Uvod u priobalnu i podvodnu arheologiju te NAS I. stupanj priobalne i podvodne arheologije su: certifikat o položenom tečaju ronjenja (ronilac otvorenih voda) – OWD, CMAS* ili ekvivalentna ronilačka kategorija te valjana liječnička potvrda o sposobnosti za ronjenje. Ronilačko osiguranje od nezgoda treba dostaviti organizatorima nakon obavijesti o prihvaćanju na tečaj.

Polaznici tečaja trebaju donijeti svoju ronilačku opremu ili je mogu iznajmiti u mjesnom ronilačkom centru. Organizator zadržava prava da promijeni lokaciju održavanja predavanja na prostoru općine Medulin.

Polaznici trebaju sami organizirati smještaj tijekom trajanja tečajeva o vlastitom trošku. Ako bude prijavljenih engleskih govornika, kompletni tečaj će se održavati na engleskom jeziku. Prijave i informacije dostupne su putem elektroničke pošte: [email protected]. Krajnji rok za prijave je 1. travnja 2020. Svi prijavljeni će biti obaviješteni o prihvaćanju na tečaj do 6. travnja 2020.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon