TEČAJ PODVODNE FOTOGRAMETRIJE 2019.

Tekst: M. Š. / MCPA

Foto: DPS

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA) organizira tečaj podvodne fotogrametrije. Cilj tečaja je učenje polaznika osnovnim vještinama fotogrametrije, kako bi ta stečena znanja mogli implementirati u svakodnevnom radu. U tečaju je naglasak stavljen na podvodnu arheologiju, no stečeno znanje se može primijeniti i u drugim znanstvenim ili komercijalnim domenama. Fotogrametrijsko modeliranje će se provoditi uz pomoć softvera Agisoft PhotoScan.

Tečaj će se održati 19. i 20. svibnja 2019. u blizini srednjovjekovnog gradića Bala u Istri. Teorijska predavanja i praktične vježbe će se održavati u ronilačkom klubu „Old Diver“ koji se nalazi u sklopu autokampa Mon Perin.

Raspored:

19. svibnja 2019.:

– Predavanje o podvodnom fotografiranju i PhotoScan softveru
– Vježba na kopnu
– Ronjenje na lokaciji i podvodno fotografiranje
– Obrada i prilagodba fotografija
– Pokretanje PhotoScan softvera

20. svibnja 2019.:

– Izrada modela
– Georeferenciranje modela
– Izvlačenje informacija iz dobivenog modela u AutoCAD-u

Dodatne informacije:

Predavanje o podvodnoj fotografiji upoznati će polaznike sa svim specifičnostima podvodnog fotografiranja, s naglaskom na tehniku pravilnog fotografiranja u svrhu izrade fotogrametrije.
Nakon predavanja, polaznici će stečeno znanje moći iskoristiti na terenu, kroz zaron na arheološkom lokalitetu – fotografiranje i snimanje lokaliteta s više tipova kamera.
Polaznici će potom na računalu obrađivati fotografije i video isječke koje su napravili. Nakon obrade fotografija, započinje se s procesom izrade modela u fotogrametrijskom softveru.
Drugi dan je rezerviran za obradu modela i proučavanje potencijalnih pogrešaka. Polaznici će saznati kako se iz dobivenog 3D modela mogu izvući potrebne informacije (dimenzije, presjek, nacrt…) i kako se model može prenijeti u AutoCAD softver u kojem se model obrađuje te se iz njega izvlače podaci. Predavači: Roko Surić (MCPA), Maja Kaleb (MCPA)

Uvjeti za pristupanje tečaju:

Uvjet za pristupanje tečaju podvodne fotogrametrije je posjedovanje ronilačke iskaznice – ronilac otvorenih voda (OWD), CMAS* ili ekvivalentna ronilačka kategorija i liječnička potvrda o sposobnosti za ronjenje. Ronilačko osiguranje od nezgoda trebati će dostaviti organizatorima nakon obavijesti o prihvaćanju na tečaj.

Polaznici tečaja trebaju donijeti svoju ronilačku opremu ili je mogu iznajmiti u mjesnom ronilačkom klubu (organizator ne pokriva te troškove). Organizatori će pokriti troškove iznajmljivanja i punjenja ronilačkih boca.

Polaznici trebaju sami organizirati prijevoz do turističkog naselja Villas Rubin o vlastitom trošku. Organizator zadržava prava da promijeni lokaciju održavanja predavanja na prostoru općina Bale i Rovinj. Polaznici trebaju sami organizirati smještaj tijekom trajanja tečajeva o vlastitom trošku.

Optimalan broj polaznika je 5-10, i organizatori zadržavaju pravo otkazivanja tečaja u koliko bude nedovoljno prijava. Isto tako, čim se odabere 10 polaznika, prikupljanje novih prijava prestaje, stoga prijave pošaljite što prije.

Polaznicima koji imaju NAS Intro certifikat (Nautical Archaeology Society – Certificate in Foreshore and Underwater Archaeology), ovaj tečaj moći će se upisati kao položena specijalnost za dobivanje daljnjih NAS certifikata. Po završetku tečaja, studentima će biti dodijeljeno 15 bodova za “Survey” modul i 5 za “IT” modul.

Ako bude prijavljenih engleskih govornika, tečaj će se održavati na engleskom jeziku.
Prijave i popratne dokumente (kratki životopis, kopiju ronilačke iskaznice, kopiju liječničke potvrde o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje) obvezno pošaljite u elektroničkom obliku u MCPA. Krajnji rok za prijavu je 4. travnja 2019. Svi prijavljeni će biti obaviješteni o prihvaćanju na tečaj do 5. travnja 2019. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon