TANJA FAJON OZNAČILA POLUGODIŠNJE ČLANSTVO HRVATSKE U SCHENGENU VELIKIM PORASTOM BROJA MIGRANATA U SLOVENIJI

Tekst: Panopticum

Foto: A. P./T. F.

Trilateralni sastanak šefova diplomacija Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije, koji se održao u ponedjeljak, 10. srpnja 2023. u Anconi donio je uz potpisanu zajedničku deklaraciju o suradnji i diplomatski eksces plasiran putem nepromišljene i provokativne izjave slovenske ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon.

Osim što je slovenska ministrica Fajon izjavom iznenadila sve prisutne navodeći kako Slovenija traži raspoređivanje Frontexa na granici Hrvatske i BiH, navela je tajkođer podatak kako se broj migranata povećao u Sloveniji za 300 posto nakon što je Republika Hrvatska ušla u zonu Schengena. Iz svega bi se moglo zaključiti kako službena predstavnica Slovenije i dalje smatra Hrvatsku dijelom tzv. zapadnog balkana a ne ravnopravnom članicom Europske Unije.

Inače slovenski tisak dotičnu svakodnevno drži za dežurnog klauna domaće politike. Tako je bilo i ovom prilikom nakon sastanka u Anconi gdje su se slovenski modni stilisti doslovno sprdali s modnim izričajem njihove ministrice zamjerajući zanemarivanje diplomatskog protokola obzirom da je predstavljala Republiku Sloveniju nedoličnom odjećom i obućom, tj. u natikačama za plažu i haljini prikladnijoj više za grill party a manje za diplomatske sastanke.

Podsjetimo, ministrica Tanja Fajon već je dobrih godinu dana dio vlade Roberta Goloba ali po broju afera ne silazi s naslovnica slovenske žute štampe, a i šire, iz kojih se provlače zaključci kako ona možda ne zna sasvim jasno što želi postići u politici, osim, možda organiziranja putovanja po egzotičnim zemljama svijeta.

Obzirom da su ministri Gordan Grlić Radman, Antonijo Tajani, Alexander Schallenberg i Tanja Fajon najavili svoje iduće okupljanje u Sloveniji, za očekivati je usklađivanje pojedinih tema razgovora u skladu s uobičajenim diplomatskim protokolom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon