TANAYEVA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA U MUZEJU MIMARA

Tekst: T. M.

Foto: Muzej Mimara

U zagrebačkom Muzeju Mimara u četvrtak, 9. siječnja 2020.otvara se retrospektivna izložba akademskog slikara Emila Roberta Tanaya. Izložba ostaje otvorena do 5. veljače 2020. Izložbu će otvoriti rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Damir Boras.
Izložba obuhvaća slike i crteže koji su nastajali u razdoblju od početka sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, sve do najnovijih autorovih radova. Kao slikar Tanay je bio nagrađivan začajnim strukovnim nagradama te praćen uglednim perima naše likovne kritike i kao takav prepoznat kao istaknuti pojedinac na našoj likovnoj sceni, unatoč istodobnom pripadništvu kolektivu grupe Biafra.

U djelima poznog razdoblja Tanay se okreće slavonskom i dalmatinskom krajoliku kako bi u izravnom sučeljenju s promatranim motivom, ostvario prizore prožete živim koloritom i dinamičnim likovnim ritmom. Raznovrsnom paletom stilskih i izražajnih sastavnica Tanayeva djela u svim svojim inačicama svjedoče o autoru izvornog senzibiliteta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon