TAJKUNOVA KĆI – ROMAN O HRVATSKOM ORTAČKOM KAPITALIZMU

Tekst: B. D.

Foto: Beletra

Na hrvatskom književnom obzoru izdan je, gdje je izazvao veliki interes, prvi roman spisatelice Dragane Radusinović Tafra iz Pule pod naslovom “Tajkunova kći”. Iako predstavlja fiktivnu priču, roman je istovremeno i zbilja jer progovara o hrvatskoj stvarnosti kroz poslovanja velikih i malih hrvatskih tvrtki te priča o ljudima iz domaćeg biznisa i njihovim tajkunskim poslovnim filozofijama u sferi tzv. ortačkog kapitalizma.

Autorica u svojim dosadašnjim predstavljanjima knjige napominje da je svaka priča o biznisu priča o ljubavi. te usput izjavljuje kako joj se za ovu knjigu tema nametnula sama od sebe jer se u njoj radi o gospodarskom kriminalu u Hrvatskoj, pa premda je fikcija, sve okolnosti u njoj su stvarne budući predstavljaju kombinaciju više osoba iz hrvatske stvarnosti. Nadalje,  iako autorica smatra da ovo nije feministički roman, mišljenja je da bi u biznisu trebalo biti više žena, uz napomenu da danas “žene premalo podržavaju žene”. Budući je je glavni lik romana žena, knjiga usmjerava čitatelja na razmišljanje o utjecaju i zastupljenosti žena u današnjem hrvatskom društvu, politici i gospodarstvu, tim više što glavna protagonistica u romanu apostrofirala nešto što je opisano kao “ženska snaga”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon