SVJETSKI DAN VODA 2019.

Tekst: M. Š.

Foto: UN

Svjetski dan zaštite voda obilježava se, već dvadeset šestu godinu za redom, 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svake godine Svjetski dan voda naglašava po jedan specifični aspekt vode pa se ovogodišnji obilježava pod motom „Voda za sve“, te se i ove godine obilježava putem različitih aktivnosti diljem svijeta.

Republika Hrvatska se može smatrati sretnom što ima neometan pristup čistoj, pitkoj vodi koja je sigurna za upotrebu. U Africi i Aziji gotovo tri četvrtine stanovništva nema čistu pitku vodu. Hrvatska mora čuvati izvore pitke vode čistima – ne samo zbog zaštite okoliša, već zbog zaštite zdravlja.

Novo desetljeće je započelo Svjetskim danom voda prošle godine, a prestaje na Svjetski dan voda, 22. ožujka 2028. godine i fokusirat će se na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te provođenja međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon