SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

Tekst: B. D.

Foto: UNESCO

U petak, 3. svibnja 2019., je datum kada se obilježava Svjetski dan slobode medija. Proglasila ga je 1993. godine Glavna skupština Ujedinjenih nacija s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i neovisnosti medija. Na današnji dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu tiska i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima diljem svijeta.
Danas se također obilježava i dvadeseta godišnjica usvajanja Deklaracije u Windhoeku koja proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima. Na današnji se dan svijet sjeća i novinara koji su izgubili život radeći svoj posao.
Povodom Svjetskog dana slobode medija Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo je za svoje članove ispred Novinarskog doma u Zagrebu skup pod nazivom “Novinari, pokrenimo se!” Također danas, u Velikoj dvorani Novinarskog doma, bit će dodijeljene godišnje nagrade HND-a za izvrsnost u radu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon