SVJETSKI DAN OCEANA 2021.

Tekst: R. F.

Foto: UN

Video: TED-Ed

Ujedinjene nacije svake godine 8. lipnja obilježavaju  Svjetski dan oceana, u čemu im se pridružuju mnoge zemlje svijeta, uključujući i Hrvatsku. Obilježavanje Svjetskog dana oceana pokrenula je 2002. godine međunarodna mreža organizacija i pojedinaca pod nazivom The Ocean Project. Nakon perioda zagovaranja i UN je 2008. godine 8. lipnja prepoznao kao Svjetski dan oceana. U utorak, 8. lipnja 2021. Svjetski dan mora i oceana UN-a se obilježava pod motom  “Ocean: život i egzistencija“ (The Ocean: Life and Livelihoods). Naime, oceani i svjetska mora čine 71 posto površine planete Zemlje te direktno utječu na klimu i neizostavan su dio biosfere..

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti i usmjerenjem globalne pažnje na važnost očuvanja zdravlja oceana, zatim kao prilika da se istaknu dobrobiti koje ljudska vrsta od njih uživa, ali jednako tako i da se upozori na utjecaj koji našim djelovanjem nanosimo oceanima.

Obilježavanjem Svjetskog dana oceana svijet okupljen oko UN-a želi istaknuti individualne, ali i zajedničke dužnosti i odgovornosti da se prema oceanima i prirodi općenito odnosimo odgovorno i održivo, kako bi i buduće generacije mogle na jednak način u njima uživati. Ne samo u vidu dobrobiti i resursa, već i u vidu same njihove ljepote. Oceani i vodeni svijet nisu samo resursi potrebni društvu, oni su neizostavan dio svijeta u kojem živimo.

Globalno onečišćenje, pa jednako tako i onečišćenje svjetskih mora gorući je problem pred kojim kao vrsta stojimo. Zahvaljujući utjecaju čovjeka, svake godine nebrojene količine otpada i nerazgradivog materijala završe u oceanima. Plastične vrečice, slamke, boce, a pod najnovije i predmeti poput jednokratnih zaštitnih rukavica i zaštitnih maski koje se za vrijeme Covid-19 pandemije izrađuju u velikim količinama, zagađuju naša mora i oceane. Ljudski se otpad danas može naći i na najvećim dubinama oceana, a jednako tako i na njegovim najudaljenijim točkama. Danas više ne postoji mjesto na zemaljskoj kugli na kojem nema otpada.

U kraćem priloženom videu možete saznati što je mikroplastika, kako dospjeva i kako utječe na život u morima i oceanima svijeta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon