SVJETSKI DAN OCEANA 2019.

Tekst: Panopticum

Foto: CMAS

Svjetski dan oceana 2019. godine održava se pod geslom „Rod i ocean“ kao prilika za istraživanje rodne dimenzije odnosa čovječanstva s oceanom. Današnji Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju imaju u našem svakodnevnom životu. Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskih djelovanja na oceane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Promjena našeg odnosa prema oceanima i osvještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom onečišćenju je od presudne važnosti. Plastične boce, vrećice, slamke i ostali plastični otpad koji tako nemarno odbacujemo može se naći i na najudaljenijoj točki svijeta, kao i na najvećim, dosad neistraženim dubinama.

Neslužbeno se procjenjuje da se u oceanima nalazi oko 13 milijuna tona plastike. Dio te plastike završi u probavnom traktu riba, ptica i drugih organizama. Koliko je situacija alarmantna pokazuje i podatak da će do 2050.  godine u oceanima prema težini biti više plastike nego ribljeg fonda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon