KREATIVNI SVIJET KULINARSTVA – NEK’ ŽIVI LJUBAV

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: Panopticum

U svijetu kulinarstva dobro je poznato da je izgled jela jedan od najvažnijih čimbenika koji će privući ili pak odbiti gosta na odabir određenih jela. Upravo način na koji je jelo postavljeno na tanjuru, raspored priloga i glavnog jela, fuzija boja kao i upotreba različitih vrsta servisa za jelo je prva impresija koju gost prima i koja će odlučiti da li će to biti ljubav na prvi pogled ili ne.

A u ovoj priči dogodila se ljubav, ljubav na prvi pogled. Kuharska ljubav. Ljubav dvoje mladih. Ljubav prema poslu koji s toliko ushita i umješnosti rade. Ljubav dvoje mladih.

„Sama ljubav je neshvatljiva, ali ljubavlju možemo razumjeti sve“ – Fr. Josip Tischner Dobrej.

I pokušavamo razumjeti sve te kreacije. Svu tu kreativnost koju to dvoje mladih posjeduju. Sve te kreacije govore. Govore ljepotom. Govore umjetničkom crtom dvoje mladih. Govore njihovom dušom. Koliko su samo duše uz umijeće unijeli u njih Nina Damjanović i Mate Marinović. Kad se srcem radi sve je od srca, i srcem prožeto. Srcem se i prima. Bude voljeno. Jer srce je ljubav koja se kaže i da se nije rekla. Veseli nas ovo dvoje mladih ljudi. Veseli nas ljubav koja ih kruni. Ugostiteljstvo i turizam u RH ima nadu kad imamo ovakve ljude, na koje moramo stalno ukazivat. Obićno su samozatajni. Predani poslu. Žive svoj posao. Svoje kreacije. Govore njima. One govore umjesto njih. Glasnogovornici su njihovoga dosega u struci. Nada su i budućnost djelatnosti od koje nam ovisi toliko toga. Vjera su i snaga, primjer za ugledati se drugima.

Nije neznano da je Hrvatska nepresušni izvor talenata i kreativaca u toliko oblasti. Zasjenjuju nas Crne kronike. Malo govorimo o svijetlom. O onom najsvjetlijem što nas okružuje, o pozitivnim, o mladim kreativnim ljudima, koji kreću i pokreću. Bude nadu. Daju onu prijeko potrebnu esenciju bitku. Nastavljaju, svijetleći put svojim primjerom sebi i drugima, ljubavlju jednoga prema drugome, ljubavlju prema poslu koji obavljaju. Žive i rade ljubav. Ukazujmo na ove i ovakve primjere. Slavimo ljubav kad god smo u prigodi ukazati na nju.

„Rođeni smo u Zadru. Upoznali smo se na poslu. Pa on je i mene dosta toga naučia. Poslat ću vam sliku što sam radila nešto. On mi je rekao kako da napravim. On to radi od kada je školu završija. Krenija je s tim svime pomalo…“ – ističe Nina.

Nek’ živi ljubav! – namjesto zaključka ističem ja.

A to što čine u kulinarstvu je čista kreativna fantazija. Neupitna umjetnost bez i malo pretjerivanja. Neraskidiva spona. Umjetnost i Ljubav.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon