SVIBANJSKA ANKETA HRT ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE

Tekst: D. S.
Foto: HRT

Iako se za predstojeće predsjedničke izbore još nitko nije službeno kandidirao, HRT je u svom mjesečnom istraživanju “HRejting” donio u utorak, 21. svibnja 2019. rang-listu potencijalnih predsjedničkih kandidata. Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja 2019. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. Anketa “HRejting” HRT-a je obuhvatila 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška plus-minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.
Anketom i ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja u 1. krugu je prva na listi dok je bivši šef SDP-a – drugi. Iako je pala u odnosu na travanj 2019. za 1 posto, Kolinda Grabar-Kitarović s 34,7 posto glas ova i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića koji anketom dobiva 18,5 posto glasova.
Iako prvi put u anketi, već je treći s 9,4 posto potpore birača, Miroslav Škoro potisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec i to za 2,8 posto. Naime, Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega navodno najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7 posto HDZ-ovih.
Nadalje, prema anketi HRT-a najviše je narastao (+0,8%), čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. koji trenutno anketom HRT-a dobiva 6 posto glasova birača.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon