SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RANGIRANO MEĐU TISUĆU NAJBOLJIH SVEUČILIŠTA U SVIJETU

Tekst: Panopticum

Foto: SR/UNIZG

Na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta (ARWU) za 2021. godinu, Sveučilište u Zagrebu, jedino hrvatsko sveučilište na ovogodišnjoj listi, rangirano je između 601. i 700. mjesta. Ova je lista jedna od najprestižnijih i najautoritativnijih svjetskih globalnih rang-lista sveučilišta koja prvenstveno vrednuje uspješnost visokoobrazovnih institucija prema pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada.

Na prvom se mjestu nalazi Sveučilište Harvard, a slijede ga Sveučilišta Stanford i Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley. Među prvih 20 mjesta ove je godine 15 američkih, tri britanska, jedno francusko i jedno švicarsko sveučilište. Šangajska lista objavljuje se od 2003. godine, a Sveučilište u Zagrebu se među najuspješnija svjetska sveučilišta plasiralo prvi puta 2011. godine, zatim 2012., 2013., 2016. i to u rangu od 401. do 500. mjesta na listi, u kojemu je bilo i 2020. godine.

U okviru rangiranja, Šangajska lista u postupku vrednovanja koristi četiri temeljne grupe kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama te znanstvena produktivnost po nastavniku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon