ZADARSKO SVEUČILIŠTE U CENTRU EKUMENSKE KARTE MEDITERANA

Tekst: B. D.

Foto: UNIZD

Na završenom upisnom roku na prvu godinu preddiplomskih studija Sveučilišta u Zadru popunjena su sva mjesta na sedam jednopredmetnih i dva dvopredmetna studija, i to: Informacijske tehnologije, Kultura i turizam, Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Psihologija, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Sestrinstvo te Učiteljski studij su u potpunosti ispunjeni kao jednopredmetni studiji. Što se tiče dvopredmetnih studija, u potpunosti su popunjeni Hrvatski jezik i književnost te Lingvistika.

Svega nekoliko slobodnih mjesta ostalo je za jesenski upis na Anglistici, Geografiji, Pedagogiji, Povijesti, Ruskom jeziku i Sociologiji. Očekuje se da će se na jesenskom roku popuniti Etnologija i antropologija te Filozofija, dok je više slobodnih mjesta ostalo na Arheologiji, Brodostrojarstvu, Informacijskim znanostima i stranim jezicima.

Međutim, zadovoljstvo na zadarskom sveučilištu je prisutno i zbog trenda koji je uočen istraživanjem. Naime, studirati u Zadru postaje sve atraktivnije među studentima, a ključ uspjeha se krije u ispitivanju tržišta rada i međunarodnoj suradnji.

Jedan od primjera je suradnja s Politehničkim sveučilištem iz Ancone s kojim je Sveučilište u Zadru potpisalo sporazum o preddiplomskom studiju iz Primijenjene ekologije u poljoprivredi. Nadalje, zadarsko sveučilište potpisalo je prvi i Horizon projekt kojim osigurava svoju još veću znanstvenu produktivnost i prepoznatljivost. Riječ je o najvećem programu EU kojim se s čak 80 milijardi eura potiče udruženo istraživanje i stvaranje inovacija u znanosti. Kako navode sa Sveučilišta, projekt se radi s ambicioznim planom i jednim ciljem, i to na način da Sveučilište u Zadru postane centar Mediterana čime bi se hrvatski grad bogate kulturne povijesni visoko postavio na prestižnoj europskoj karti znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon