SVETA MISA ZA DOMOVINU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI RH

Tekst: Panopticum/Zagrebačka nadbiskupija

Foto: GK

U crkvi sv. Marka evanđelista na Gornjem Gradu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Dan državnosti RH svetu misu za Domovinu. U svečanom euharistijskom slavlju koncelebrirali su župnik prečasni Vlado Magić, mons. Nikola Kekić vladika križevački u miru te dvadesetak dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predstavnici Hrvatske vojske te javnog i kulturnog života u Republici Hrvatskoj.

Kardinal Bozanić na početku prigodne homilije istaknuo je da evanđeoski odlomak koji je naviješten (Mt 7, 6.12-14) donosi tri preporuke koje se pokazuju kao smjerokaz za kršćanski život, ali i kao nosivi stupovi hrvatskoga društva i države. Na kraju svoje homilije kardinal je istaknuo da današnji Dan hrvatske državnosti slavimo u odmaku od trideset godina, kada se spominjemo povijesne 1989. godine, vremena urušavanja komunizma u Europi. Po završetku svečane euharistije otpjevana je hrvatska himna „Lijepa naša“ a uz pjesmu „Zdravo Djevo“ završena je sveta misa za Domovinu na kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika. Liturgijsko pjevanje predvodio je Oratorijski zbor Crkve sv. Marka ”Cantores sancti Marci”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon