ŠVEDSKI MODEL POVRATKA PUTOVANJIMA SA ŽELJEZNICOM

Tekst: R. F.

Foto: www.thetrainline.com

Dok je zbog pandemije korone cijeli svijet paraliziran, Šveđani su nastavili živjeti bez većih restrikcija i odlučili se na drukčiji pristup u borbi protiv zločestog virusa. Obzirom na taj odabir, u Švedskoj planiraju razvoj putničkih usluga putem noćnih linija vlakova kako bi se na taj način još bolje povezali s ostatkom Europe.

Naime, od 2022. godine Švedska planira uvođenje noćnih linija koje će dodatno povezati zemlju s Njemačkom i Belgijom. Nove linije vodit će do Hamburga i Bruxellesa te će na taj način biti omogućena bolja povezanost sa središnjom Europom i Velikom Britanijom. Prije pojave korone iz Švedske su bile najavljene noćne linije za Kopenhagen i Köln, ali se zbog pandemije koronavirusa od toga moralo odustati. Trenutno švedski noćni vlakovi voze na domaćim linijama i prema susjednoj Norveškoj.

Da podsjetimo, Švedska je začetnica pokreta o alternativnom vidu kretanja s obzirom na negativan utjecaj koji putovanja zrakoplovima ima na okoliš. Naime, putovanje vlakom znatno manje zagađuje, ali pojavom mnogih niskobudžetnih avioprijevoznika, ljudi su ih počeli koristiti i za kraće izlete prije vlakova.

Osim željezničkih prometnih inovacija iz Švedske, najavljene su i druge noćne linije u EU, poput one na relaciji od Bruxellesa do Beča i obratno. Sljedeće godine u EU se planira još veća promocija putovanja vlakom diljem kontinenta, a postoji i ideja izgradnje brze mreže vlakova koja bi spajala europske glavne gradove.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon