SVEČANO OTVOREN PELJEŠKI MOST

Tekst: M. T.

Foto: A. B./MUP/U. P.

Pelješki most dug 2.404 metra u utorak, 26. srpnja 2022. u večernjim satima pušten je u promet i povezivat će Dubrovnik i najjužniji dio Dalmacije s ostatkom Republike Hrvatske. Financiran 85 posto sredstvima EU, a izgrađen od strane tvrtke iz Kine, most će koristiti putnicima, poslovanju i koheziji cijele EU.

Povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna. Glavna svečanost otvorenja krenula je u 20.15 sati. Osim obraćanja na svečanoj ceremoniji premijera i predsjednika Republike Hrvatske, prisutnima se obratio na otvaranju Pelješkog mosta putem videa i kineski premijer Li Keqiang. Završetak svečanog otvorenja pripao je novoimenovanom dubrovačkom biskupu Don Roku Glasnoviću koji je svetom vodicom blagoslovio Pelješki most koji je nakon toga uz spektakularan vatromet svečano otvoren i stavljen u funkciju prometa u oba smjera uz maksimalnu dopuštenu brzinu od 90 km/h..

Manju fotogaleriju sa središnjeg otvorenja najvažnijeg mosta u Hrvatskoj donosimo u nastavku teksta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon