SVE VEĆI INTERES ZA PLATFORMU 16 +1

Tekst: Panopticum

Foto: MVEP

Na sjednici 8. sastanka na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo sve većim interesom za platformu ’16+1′ što pokazuje da je ta suradnja aktivna, produktivna te daje rezultata. Dodao je da postoji niz zemalja koje su zainteresirane kako za status promatrača tako i za punopravno članstvo, a Hrvatska, naglasio je, vjeruje da ova suradnja treba biti otvorena i uključiva.

Predsjednik Vlade također je istaknuo da zbog suradnje koja raste i bilateralno i kroz odnos Kine s Europskom unijom, značaj i opseg formata ’16+1′ sve je veći na svim poljima, ustvrdivši kako Vlada RH u potpunosti podržava generiranje još konkretnijih projekata. Plenković je izrazio uvjerenje da EU, srednjoistočne europske zemlje, Kina, pa i čitava Azija, mogu imati i više koristi od infrastrukturnih veza između Europe i Kine.

Predsjednik Vlada najavio je da će Hrvatska 2020.godine biti domaćin i organizator konferencije za ministre prometa zemalja srednje i istočne Europe i Kine. U tom je kontekstu spomenuo i glavni infrastrukturni projekt u Hrvatskoj – izgradnju Pelješkog mosta.  Plenković je dodao da se novi most gradi i na simboličan način, upravo kroz suradnju ’16+1′, kroz otvorenost, partnerstvo i inovacije, što je i tema ovog skupa šefova vlada.

Nadalje, u svom se obraćanju osvrnuo i na turizam koji je sve važniji u odnosu između europskih zemalja i Kine, kao i na danas pokrenut mehanizam koordinacije za mala i srednja poduzeća koji će omogućiti još više kontakata između tvrtki.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo velikim brojem sudionika na današnjem poslovnom forumu. Prema posljednjim podacima, trgovinska razmjena između država srednje i istočne Europe i Kine porasla je za 21% i dosegnula 82 milijarde američkih dolara u 2018. godini.

Na kraju sastanka na vrhu, predsjednik Vlade zahvalio je na dolasku grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu čija se zemlja pridružila inicijativi ’16+1′. Kazao je da je posebna vrijednost ovog summita što sada postaje format 17+1, proširenjem na Grčku.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon