SVE LAŽI MINISTRA ĆORIĆA

Tekst: RF

Foto: Tportal/HRT

Reagiranje Radničke Fronte (RF) o slučaju otpremnina u Rafineriji Sisak počinju dubinskom konstatacijom i odmah se nastavljaju dokaznim materijalom koji donosimo u prilogu teksta. Ukoliko tako nastavi, stiče se dojam kako bi ministar Tomislav Ćorić mogao podebljati listu bivših ministara koji su bili dio Vlade RH za vrijeme duplog mandata Andreja Plenkovića, a posebno na okolnost da uvaženi ministar ima dodirne točke s dva najveća i trenutno vruća kaznena predmeta u Hrvatskoj, onim Josipe Rimac u aferi vjetroelektrane i s novijim slučajem uhićenja Dragana Kovačevića iz državne tvrtke Janaf. Priopćenje RF, bez kraćenja i intervencija nosimo u nastavku teksta, i to kako slijedi:

„Ministar Ćorić laže da su otpremnine radnika Rafinerije Sisak 60 posto veće od prosječne otpremnine u RH. Radnici su nam dostavili i dokument iz kojeg je vidljivo kolike su otpremnine ponuđene radnicima koji imaju status branitelja, dok su radnicima koji nemaju status branitelja otpremnine već odavno smanjene i svedene na maksimalni iznos od 18 plaća.“

https://www.youtube.com/watch?v=LI46ewuv_Ws

„Mnogi radnici s liste za otkaz imaju malu djecu, neki i bolesnu, mnogi su u stambenim kreditima, dosta ih je i oboljelo na radnom mjestu u toj istoj Rafineriji, a sad im pored otkaza hoće smanjiti i otpremnine i to u zadnji tren, za 30 posto do 60 posto. Hrvatska se Vlada u suradnji s Molom hoće riješiti 250 radnika za sitne novce da bi Uprava, menadžeri, direktori i upravitelji pogona na tome zaradili ogromne iznose koji su poslovna tajna.

VIŠEGODIŠNJA MULJANJA S OTPREMNINAMA

Ispada tako da su radnici prije 9 godina i to poduzeća koje je bilo jedan od najvećih dužnika državi dobili veće otpremnine nego što bi ih trebali dobiti danas radnici Rafinerije. S tim da su njima tada uzete u obzir sve godine staža.

To su radnici Ine koja je u hrvatski proračun samo po stavki dividende za 2018. godinu uplatila 560 milijuna kuna, a za 2019. godinu 279,2 milijuna kuna, da ne govorimo o svim ostalim uplatama kroz poreze, prireze, za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i tko zna još kakve sve ne stavke, milijarde su u pitanju.

UPITNA ULOGA SINDIKATA

U dokumentu koji smo dobili od radnika vidi se da udruga branitelja organizira u ponedjeljak 21. rujna 2020., u 12 sati, ispred Doma Rafinerije nafte u Sisku okupljanje i referendum po pitanju otpremnina. Ostaje nam da vidimo s kojim lažima će pred radnike izaći sindikati, u petak nakon sastanka s upravom. To su isti sindikati koji su bez ikakvih referenduma pristajali na smanjenja materijalnih i nematerijalnih prava radnika sve ove godine.

Pozivamo radnike da se ujedine i da organiziraju prosvjed ispred Vlade na Markovom trgu na kojem trebaju pozvati sve radnike i radnice, ljude koji žive od svojeg rada – da im se pridruže! Stanimo na kraj vladinim malverzacijama, klijentelizmu, povlaštenim elitama koje dobivaju pomoć u korona krizi, dok se radnom čovjeku upućuje otkaz i smanjuje plaća.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon