SUŽIVOT S TURIZMOM

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.dubrovnik.hr

Nije nikakva novost da posljednjih godina s povećanjem broja turista pojedini hrvatski gradovi postaju neprepoznatljivi i organizacijski nesposobni u dnevnoj životnoj utrci svojih stanovnika. Posebno je to vidljivo na primjeru grada Dubrovnika u broju kruzera koji na godišnjoj bazi u taj grad dovedu preko pola milijuna putnika s plovečih hotela. Inače, put i vizija održivog i odgovornog turizma Grada Dubrovnika sadržani su u projektu Respect the City. Naime, u cijeloj Hrvatskoj je tijekom 2018. godine zabilježen dolazak 963 kruzera.

Povodom toga u Šibeniku će se od 2. do 5. svibnja 2019. godine održati međunarodna interdisciplinarna konferencija “Proceed with care”, odnosno u prijevodu “Nastavimo s pažnjom” pod radnim naslovom: Living with tourism – SUŽIVOT S TURIZMOM.

INTERDISCIPLINARNA PLATFORMA

Konferencija djeluje kao interdisciplinarna platforma za rješavanje sukoba između “prekomjernog turizma”, odnosno overbookinga te očuvanja prirodnog i kulturnog krajolika, povijesnih gradova, spomenika i znamenitosti, posebno onih koji su uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Cilj je angažirati što veći broj akademskih stručnjaka, istraživača i praktičara iz područja arhitekture, urbanog i prostornog planiranja, zaštite prirodnih i kulturnih znamenitosti, kulturnog turizma, interpretacije i prezentacije baštine, muzeologije, sociologije, antropologije, kulturnih teorija, komunikacijskih znanosti i ekonomije.

PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Najnovija akademska, znanstvena i terenska istraživanja, strategije, tehnike i alati dobit će priliku za usporedbu, izazov i reviziju – a zatim i priliku da postanu primjeri dobre prakse za dobrobit oba, naizgled suprotstavljena aspekta – prosperiteta lokalnih zajednica koje su povezane s turističkom ekonomijom te očuvanja kulturne; materijalne i nematerijalne baštine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon