SUVREMENA OVISNOST I OBITELJ – OKRUGLI STOL O NOVIM OBLICIMA OVISNOSTI

Tekst: D. D.

Foto: UN/PCCD

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u petak, 15. prosinca 2013. u organizaciji Psihološkog centra Carpe Diem održat će se okrugli stol pod nazivom „Suvremene ovisnosti i obitelj“ a namijenjen je svima koji su zainteresirani za ovu temu uz slobodan ulaz.

Okrugli stol će se nastojati odgovoriti na pitanja kako su moderna tehnologija i digitalni uređaji utjecali na stvaranje novih oblika ovisnosti, kako prekomjerna upotreba društvenih mreža utječe na obiteljske dinamike i odnose, kako okolina gleda na pojedince i obitelji pogođene ovim problemom te koje su šire društvene implikacije modernih ovisnosti na obitelji i društvo u cjelini. Također, bit će riječi i o tome što mogu učiniti osobe koje su same ili kojima su bliske osobe pogođene ovim problemom.

Na okruglom stolu će govoriti prof. dr. sc. Marijana Braš, prof. dr. sc. Veljko Đorđević, Bernardica Juretić Rožman, m. sc. psych., Ljubica Uvodić Vranić, spec. psihologije rada i doc. dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski. Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca te je usmjeren na podizanje svijesti o problemu i rizicima zlouporabe sredstava ovisnosti.

U vremenu obilježenom brzim društvenim promjenama, područje ovisnosti se promijenilo te je došlo do pojave i sve bržeg širenja novih oblika ovisnosti o kojima se ponekad nedovoljno govori u javnom prostoru, na koje je potrebno usmjeriti posebnu pažnju te koje se u puno toga razlikuju od sredstava ovisnosti na koje smo navikli.

Također, ovisnosti osobito pogađaju obitelji i obiteljske odnose koje često ne znaju kako odgovoriti na ovaj problem. Prepoznajući potrebu za raspravu o novim oblicima ovisnosti i njihovim bitnim uticajem na obiteljske odnose, Psihološki centar Carpe Diem okupio je panel uglednih stručnjaka i osoba iz javnog života koji će podeliti svoja promišljanja i iskustva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon