SURADNICA MICHAELA JACKSONA ZATVARA RIJEČKI FESTIVAL SUVREMENOG PLESA

Tekst: Ana Bernard

Foto: Katja Renner

Riječki festival suvremenog plesa Port of Dance završava u utorak, 28. srpnja 2020. s  predstavom “Babae” njemačke plesačice Joy Alpuerto Ritter. Inspirirana animalističkim i senzualnim kvalitetama rituala i vlasti filipinska plesačica Joy Alpuerto Ritter plesom vještica legendarne njemačke koreografkinje Mary Wigman, ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene iz filipinskog narodnog te klasičnog plesa s pokretima hip-hopa i voguinga, Joy Alpuerto Ritter preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice.

Joy Alpuerto Ritter rođena je u Los Angelesu, a odrasla u njemačkom Freiburgu . U mladosti je trenirala balet, jazz, filipinski i polinezijski narodni ples, a diplomirala je u školi Palucca u Dresdenu. Jedan se dio svoje karijere fokusirala na urbane plesne stilove poput hip hopa, breakdancea i voguinga te je bila aktivna na europskoj urbanoj plesnoj sceni. Godine 2011. pridružila se Cirque du Soleil kao plesačica i aerial artist u sklopu svjetske turneje Michaela Jacksona. Osim toga, surađivala je kao pridruženi koreograf s Akram Khanom, Chen Shi-Zhengom, indie rock bendom Florence and the Machine, te je radila predstave za Salzburšku eksperimentalnu plesnu akademiju (SEAD), Fakultet plesnih umjetnosti u Rimu (DAF) i Peking Dance Academy.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon