STUTTGART OD 2018. OSTAJE BEZ DIZEL AUTOMOBILA

Tekst: B. D.

Foto: www.autobild.de

Upravni sud u Stuttgartu donio je u petak, 28. srpnja 2017. godine nepravomoćno rješenje prema kojem se od početka sljedeće kalendarske godine vozilima s dizelskim motorima zabranjuje ulazak u Stuttgart zbog povišenih vrijednosti štetnih plinova. Naime, Upravni sud u Stuttgartu je udovoljio tužbi udruge Njemačka ekološka pomoć koja je 2015. protiv savezne pokrajine Baden-Württemberg podnijela tužbu zbog drastično povećanih vrijednosti dušičnog oksida na mjernim stanicama u Stuttgartu koje su bile i stotinu puta veće od dozvoljenih. Dizel motori se smatraju glavnim uzročnikom povećanja ovog, po zdravlje opasnog, plina.
Sud je utvrdio da je prilikom donošenja odluke zaštita života i zdravlja građana imala veću težinu nego pravo vlasništva i upravljanja vlasništvom. Presuda nije pravomoćna a pokrajina Baden-Württemberg razmatra mogućnost podnošenja žalbe.

Slučajno ili ne, Udruga Njemačka ekološka pomoć je već sličnu sudsku pobjedu odnio i za grad Düsseldorf. Kritičari u njemačkoj automobilskoj industriji godinama predbacuju ignoriranje problema s dušikovim oksidom i dosadašnja upozorenja ekoloških udruga. Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt se zalaže za tehničke preinake na motorima kako bi udovoljavali višim normama te ekološkija rješenje za vozila javnog prijevoza u većim gradovima.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon