STURGEON NAJAVILA NOVI REFERENDUM O NEZAVISNOSTI

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.express.co.uk

Kako je najavila škotska premijerka Nicola Sturgeon a prenose EU mediji, Škotska vlada ima u planu podnijeti zakonski prijedlog za održavanje novog referenduma o nezavisnosti prije sljedećih izbora, koji su zakazani 2021. godine. Osim toga, škotska premijerka je izrazila nadu da će tekst novih propisa biti izglasan do kraja godine. Premijerka Sturgeon također je izrazila žaljenje što britanska vlada ne služi interesima Škotske, a o uvjetima decentralizacije kakve je sada London ponudio Edinburghu potpuno je neprimjeran da bi štitio interese Škotske.

Da podsjetimo, Škoti su se o nezavisnosti izjašnjavali u rujnu 2014. godine, kada je 55 posto birača glasalo protiv odcjepljenja. Međutim, SNP smatra da nakon referenduma o Brexitu, na kojem se u lipnju 2016. za ostanak u Europskoj uniji izjasnilo 62 posto Škota, postoji osnova za raspisivanje novog referenduma.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon