STUDIJSKO PUTOVANJE U SKLOPU PROJEKTA PROSPER NA PODRUČJU CETINSKE KRAJINE

Tekst: F. R.

Foto: PMF

U organizaciji PMF-a iz Zagreba tijekom mjeseca rujna 2022. godine odvijalo se studijsko putovanje u sklopu projekta ProSPer s interdisciplinarnom terenskom nastavom studenata i nastavnika s različitih odsjeka PMF-a u području Cetinske krajine. Studenti su bili smješteni u Ekološkoj stanici Vrlika Biološkog odsjeka PMF-a u Ježeviću. U prilogu teksta donosimo fotogaleriju sa spomenutog putovanja.

Prvi dan bio je posvećen putovanju te upoznavanju sa svim temama koje će se obrađivati tijekom tjedna, ali i međusobnom upoznavanju kolega sa različitih odsjeka na fakultetu. Drugog dana studijskog putovanja posjećeno je Veliko vrilo Cetine gdje su studenti u grupama dobili osnovne informacije o istraživanom području. Na lokalitetu je rađeno pozicioniranje pomoću GPS- a i prvo mjerenje laserskim daljinomjerom, određivana su kemijska svojstva vode, uzorkovanje riba elektroribolovom, istraživane su okolne karbonatne naslage te je vršeno uzorkovanje sedimenta.

Trećeg dana nastavljeno je s radom na području hidroakumulacijskog jezera HE Peruća uz posjet hidroelektrani. Na obali akumulacije HE Peruća praćene su i uzorkovane naslage boksita, gipseva te dijabaza, za koje je rađena i analiza ručnim XRF-om. Prikupljeni su i analizirani i uzorci vode, čija je razina u akumulaciji izrazito niska a zbog dugotrajne suše presušile su bare u okolici.

Četvrti dan putovanja je bio rezerviran za posjet Lemeš sedlu na Svilaji. Studenti su u grupama istraživali gornjojurske naslage u kojima su nerijetko nalazili i fosile amonita, bavili se orijentacijom i poziciranjem, meteorološkim mjerenjima te promatranjem ptica. U nastavku je posjećena crkva svetog Spasa u blizini vrela Cetine.

Zadnjeg dana interdisciplinarne nastave, studenti zagrebačkog PMF-a su posjetili Centar izvrsnosti te Donju i Gornju špilju u sklopu Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit te uživali u ljepotama podzemlja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon