STUDIJSKO PUTOVANJE PO NACIONALNIM PARKOVIMA SAD I KANADE

Tekst: Panopticum

Foto: Z. S.

Studijsko putovanje u organizaciji Odsjeka geografije zagrebačkog PMF-a po SAD i Kanadi odrzat ce se od 15. srpnja do 2. kolovoza 2020. godine. Putovanje po SAD i Kanadi započinje i završava u Seattlu, SAD. Nema unutrašnjih letova. Ukupno će se u 17 dana putovanja kroz dvije sjevernoameričke države  cestom prijeći oko 4.800 km.

Putovanjem po sjeverozapadu SAD i jugozapadu Kanade prolazi se priobalni i otočni dio, te priobalne i kaskadne planine, kanadski i američki Stjenjak, te unutrašnji bazeni i platoi. Vjerojatno najupečatljiviji i prostorno najveći dojam Stjenjak je u Kanadi u području nacionalnih parkova Jasper i Banff. Pod upečatljivošću Stjenjaka podrazumijevamo visoke planine sa stjenjskim padinama, jezerima, ledenjacima i šume. Glacier NP je primjer američkog Stjenjaka. Na sjeverozapadu SAD je snažna vulkanska aktivnost koja se očituje u području gejzira u Yellowstone NP, prostoru izljeva lave u The Craters of the Moon National Monument te vulkanu Mt. St. Helens. U priobalnom dijelu naglasak je na posjetu kišnih šuma, ponajprije u Olympic NP. Na platou Alberta, na lokacijama u okolici Drumhellera, nalazi se ogoljeli pustinjski pejzaž s fosilima i ostacima dinosaura, kao potpuna suprotnost Stjenjaku i priobalnom pojasu. Od većih i poznatijih gradova posjećujemo Seattle i Portland u SAD, te Vancouver, Calgary i Victoria u Kanadi. Putovanje uključuje pet američkih država: Oregon, Washington, Idaho, Montana i Wyoming te dvije kanadske: British Columbia i Alberta. Na putu se zastaje u brojnim manjim gradovima.

Program je rađen na temelju važnosti, poznatosti, posebnosti i međusobne različitosti. Ovo studijsko putovanje daje nešto veći naglasak na prirodno-geografsku komponentu prostora, posjećujući šest nacionalnih parkova i četiri područja pod drugačijom zaštitom. Putovanje uključuje pet mjesta koja se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske prirodne baštine: Yellowstone NP, Olympic NP, Glacier NP (kao zajednička zaštita pod imenom Waterton Glacier International Peace Park s prekograničnom kanadskim Waterton Lakes NP) u SAD i Canadian Rocky Mountain Parks (Banff NP, Jasper NP, Kootenay NP and Yoho NP) i Dinosaur Provincial Park u Kanadi. Daljnje informacije o putovanju dostupne su putem e-maila:  [email protected].

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon