STUDENTI NASTAVNIČKIH STUDIJA IZ GOSPIĆA POSJETILI PP VELEBIT

Tekst: M. Š.

Foto: PP Velebit

U sklopu terenske nastave, u srijedu, 11. ožujka 2020. godine Park prirode Velebit posjetili su studenti 3. i 4. godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. Tom prilikom studenti su se upoznali s prirodnim i kulturnim vrijednostima Baških Oštarija i Vile Velebita kao dijela pojasa masiva Velebita koji predstavlja treću krajobraznu jedinicu koja se odlikuje iznimnim bogatstvom krških reljefnih oblika.

Da podsjetimo, Park prirode Velebit najveće je i najsloženije zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Reljefno i vegetacijski obuhvaća najznačajniju planinu Hrvatske, ali i šire Mediterana, koja je zbog svojih prirodnih vrijednosti i značenja za očuvanje biološke raznolikosti planeta 1978. godine uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a.

Posebne prirodne vrijednosti potvrđuje i činjenica da se na području Velebita nalaze čak dva nacionalna parka: Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit. U sastavu Parka nalaze se također posebni rezervat šumske vegetacije (Štirovača), geomorfološki spomenik prirode (Cerovačke špilje), značajni krajobraz (uvala Zavratnica), paleontološki spomenik prirode (Velnačka glavica) te više značajnih reljefno-pejzažnih cjelina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon