STUDENTI GRAĐEVINSKOG FUKULTETA U RIJECI POSJETLI GRADILIŠTE NOVE CIJEVI TUNELA UČKA

Tekst: Panopticum

Foto: UNIRI

U sklopu terenske nastave studenti Građevinskog fakulteta u Rijeci posjetili su gradilište Istarske strane nove cijevi tunela Učka. Prva cijev tunela Učka izvedena je prije 40-ak godina, dok je izvedba druge krenula u 2021. godini. Do sada je sa Istarske strane nove cijevi tunela Učka izvedeno oko 600 metara, dok je s Kvarnerske izvedeno nešto više 300 metara.

Osim inženjersko-geološkog kartiranja terena studenti s Građevinskog fakulteta u Rijeci su u sklopu  jednodnevne terenske nastave utvrđivali i terensko određivanje jednoosne tlačne čvrstoće stijenske mase planinskog masiva iznad kvarnerskog zaljeva. Naime, inženjersko-geološke značajke predmetnog područja određuju se na osnovu provedenih istraživačkih radova i inženjersko-geološkog kartiranja terena prilikom čega se detaljno pregledava izbušena jezgra i vrši klasificiranje izbušene stijenske mase.

Posebnost ovog projekta, osim svoje dužine i geološke građe terena, je implementacija trake za transport iskopanog materijala iz tunela, primjena mikroarmiranog mlaznog betona te primjena tzv. “swellex adhezionih sidara” čije je ugradnja brža i jednostavnija u odnosu na klasična štapna sidra.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon