ŠTO SE DOGAĐA U EUROPSKOJ SREDIŠNJOJ BANCI?

Tekst: prof. Ivan Lovrinović

Foto: SRF

Mediji u Hrvatskoj uopće ne upoznaju javnost o tome što se događa u Europskoj središnjoj banci u kojoj je prema anketi tamošnjeg sindikata dvije trečine zaposlenih nezadovoljno guvernerkom Lagarde. O ovim prevažnim temama se šuti. Zašto? Zato što je u Hrvatskoj nedavno uveden euro, a Vlada i HNB su nam prosuli toliko neistina da bi ih objava ovakve vijesti o ESB i guvernerki Lagarde razotkrila kao lažove. A govorili su nam da je ESB moćna, da je euro štit protiv inflacije i raznih kriza. A tamo, u vlastijoj kući proglašavaju guvernerku nesposobnom. To pokazuje da su svi najvažniji mediji u Hrvatskoj poptuno kontrolirani.

I guverner Vujčić je prešao na druge teme, a posebno se pojačano bavi demografijom i nedavno je izjavio da u Hrvatsku treba uvesti 450 tisuća stranih radnika. Uništio nas je eurom pa sada želi i zamjenom stanovništva.

Sve to govori o dubokim poremećajima unutar EU koji se prenose na Hrvatsku. Financijsku oligarhiju ne zanimaju stvarni problemi naroda i država članica EU već kako umnožiti vlastito bogatstvo.

Spomenuta guvernerka Lagard je za suzbijanje inflacije uvela mjeru nagrađivanja banaka koje, ako drže depozite kod ESB i time ne odobravaju kredite, dobivaju 4% kamata! Milijarde eura su tako u 2023. godini isplaćene bankama za to da ne rade ništa. U Hrvatskoj je HNB isplatio u 2023. godini oko 600 milijuna eura (4,5 milijardi kuna) bankama za ništa. Zbog toga će završiti tu godinu u gubitku.

Je li ESB mogao drugom mjerom postići isti cilj umjesto da bankarima trpa novac u prepune džepove? Naravno da jest. Mogao je povisiti stopu obvezne rezerve na depozite banaka i to bi koštalo 0%. Ali to očito nije bio cilj.  Sve to govori da je EU opasno poljuljana i da je ESB država u državi koja čuva interese krupnog kapitala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon