STO GODINA BAUHAUSA

Tekst: M. Šamanić

Foto: www.bauhaus.de

Njemačka ove godine slavi sto godina osnutka Bauhausa s više od 500 izložbi i drugih događaja diljem zemlje. Obilježavanja godišnjice pokazat će i kako se turbulentna njemačka povijest zrcalila u tom umjetničkom pokretu. Utemeljen u kaotičnim danima nakon Prvoga svjetskog rata, Bauhaus je dvadesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo novi životni stil međuratne Njemačke. Utjecaj škole prelio se na ples, kazalište i glazbu.

POVIJEST

Naime, povijest modernog dizajna počinje prije sto godina u Weimaru, gdje je njemački arhitekt Walter Gropius osnovao umjetničku školu Bauhaus. Ideja o jednostavnom, funkcionalnom, minimalističkom, gotovo asketskom dizajnu izrasla je iz arhitekture, a da sâm Bauhaus dugo nije imao zasebni arhitektonski odjel. Gradnji kuće (Bau-Haus) nije se pristupalo parcijalno, kroz arhitekturu, niti se arhitekturi pristupa kao izoliranoj aktivnosti.

Danas osim Njemačke najjači tragovi te umjetničke škole postoje u Izraelu. Točnije u Tel Avivu, odnosnu u njegovom dijelu koji se naziva “Bijeli grad”. Cijeli ovaj arhitektonski kompleks dijela Tel Aviva kolektivno je osviješten tek 2003. godine kad je pokrenut projekt uvrštavanja Bijeloga grada na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Do sada je obnovljena otprilike jedna polovica od svih 4000 originalnih građevina  u Izraelu a najveći problem u obnovi predstavlja nabava autentičnog građevinskog materijala budući su ti materijali protekom vremena postali nedostupni pa se dovodi u pitanje apsolutna vjernost rekonstrukcije.

GODIŠNJI PROGRAM

Službena cjelogodišnja proslava osnutka Bauhausa krenula je 16. siječnja 2019. godine programom u berlinskoj Umjetničkoj akademiji kojem je nazočio i predsjednik države Frank-Walter Steinmeier. Godišnji program događanja obilježavanja 100-godišnjice Bauhausa u Berlinu može se pronaći na službenim internetskim stranicama: https://www.bauhausfestival.de/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon