ŠTO ČITATI U PREDIZBORNO VRIJEME?

Tekst: I. H. L.

Foto: Libri

U predizborno vrijeme mjeseca svibnja za čitanje predlažemo povijesni krimić Marije Jurić Zagorke, “Tajna Krvavog mosta”. Roman spada u ciklus romana pod nazivom Grička vještica. Osim napete fabule saznajemo i kako se i zašto hrvatski sabor i ban sele iz Varaždina u Zagreb.

Mnogi od nas pročitali su Zagorku možda već ranije u životu, pa će za takve ponovno čitanje biti novo otkriće s mnogo propuštenih detalja. Za one koji Zagorku prvi puta uzimaju u ruke, ovaj roman je pravo osvježenje. Temeljen na stvarnim činjenicama, predočava život naših hrvatskih plemića i njihovo raskalašeno ponašanje po uzoru na Beč i Pariz. Za požar u Varaždinu koji je detaljno opisan, građani krive bahatost velikaša i njihovu neosjetljivost na stare tradicije. Roman je uz raznorazne krimi intrige prožet i ljubavnim zapletom, koji nam ne da da stanemo s čitanjem, jer pročitati Zagorkinih sto strana napetije je nego odgledati dva sata nekog trilera.

Marija Jurić Zagorka bila je novinarka i književnica. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. U radu joj je potpora bio Josip Juraj Strossmayer koji je nagovara na pisanje romana. Romani su namijenjeni široj publici te u njima isprepliće ljubavne, kriminalističke pa čak i horor priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon