ŠTO ČITATI NA PLAŽI?

Tekst: Ines Hrain Ludošan

Foto: Giornale di Sicilia/Profil

Andrea Camilleri, talijanski pisac sa Sicilije, postat će osvježavajuće otkriće svakome tko uzme njegov roman u ruke. U ulozi glavnog lika u knjizi „Catalanottijeva metoda“ briljira inspektor Montalbano, čovjek britkog uma koji slučajevima pristupa na svoj osebujan način i bez prevelikih pritisaka „odozgo“.

INSPEKTOR KOJI VOLI ŽENSKI SVIJET

Inspektor uživa u rješavanju kriminalističkih zagonetki, obožava dobru hranu i svoju prekrasnu kuću uz more. Prema podređenima je prepun tolerancije i bez problema zaobilazi pravila ako mu unutarnji glas ljudskosti nalaže tako. Obožava žene i žene vole njega, no uglavnom je vjeran i u svakoj vezi ostaje godinama. Nikome se ne da zafrkavati, a njegova je komocija uvijek na prvom mjestu. U svojem radnom danu on isprepliće najveći hedonizam i ležernost s predanom marljivošću i entuzijazmom, a to je kombinacija na kojoj mu svi možemo pozavidjeti.

MEDITERANSKO OPUŠTANJE

Krimići A. Camillerija nasmijat će vas do suza, natjerati da se osjetite „mediteranski“ opušteno. Mnogi se dijalozi običnih ljudi vode na sicilijanskom narječju, što je u svom prijevodu odlično oslikao Juraj Gracin pretvorivši talijanske izraze u prštave dalmatinske rečenice.

Knjiga “Catalanottijeva metoda” je Camillerijev deseti roman preveden na hrvatski. Popularan je u i Italiji gdje je nacionalna televizija RAI početkom ove godine počela emitirati novu sezonu inspektora Montalbana. Do sad su na hrvatski prevedeni romani: Zmijsko leglo, Pas od terakote, Izlet u Tindari, Miris noći, Oblik vode, Paukova strpljivost, Zaštitna mreža, Drugi kraj konca, Glas violine i Catalanottijeva metoda.

TALIJANSKI KRALJ TRILERA

Andrea Camilleri je rođen u Porto Empedocleu, blizu Agrigenta na Siciliji 1925. godine. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom, u književnost je ušao svojim prvim romanom “Il corso delle cose” 1978. godine. Njegov raskošan spisateljski stil dosegnuo je vrhunac romanima i pripovijestima o policijskom inspektoru Salvu Montalbanu. Trileri su prevedeni na brojne svjetske jezike i pretočeni u TV seriju čiju su ekranizaciju sicilijanskog detektiva  Montalbana pratili i hrvatski gledatelji. Camilleri je umro u Rimu u dobi od 93 godine u srpnju 2019.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon