ŠTERC IZNIO NOVE DEMOGRAFSKE PODATKE

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Najpoznatiji hrvatski demograf dr. Stjepan Šterc, s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na predavanju pod nazivom „Istarska demografska stvarnost i izazovi“ iznio je alarmantne podatke koji svjedoče o posvemašnjem demografskom slomu Hrvatske kojem Istarska županija, kako je naveo, brojkama još donekle odolijeva, ali se sve teže odupire depopulacijskim trendovima koji su zahvatili čitavu zemlju. Šterc je ponovio kako se radi o temi koja je prevažna za Hrvatsku, ali i za regionalnu budućnost s obzirom da su demografski pokazatelji i trendovi u našoj zemlji toliko negativni da su zahvatili čitav njezin prostor, pa čak i one regije poput Istre, koja se, među ostalim, smatraju i najrazvijenijima. Najveći uzrok toj šokantnoj činjenici je upravo iseljavanje, jer djeca odlaze sa svojim roditeljima i jednostavno je nevjerojatno da se danas netko tko se bavi razvojem Hrvatske i vodi državu zbog toga ne uzrujava i ne može shvatiti da će taj ogroman odljev ljudi utjecati na apsolutno sve sustave u ovoj zemlji.

Nadalje, Šterc ističe da prema pokazateljima, s obzirom na prirodni pad i svu silinu iseljavanja, projekcije pokazuju da nas ima nešto manje od 4 milijuna, odnosno oko 3,95 milijuna, te drži da je ta brojka puno realnija od službenih procjena DZS da nas ima oko 4,1 milijuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon