STARTAJU GEOFIZIČKA I SEIZMOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: MRRFEU

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije potpisan je ugovor vrijedan 2,1 milijuna eura za projekt koji će znanstvenicima PMF-a omogućiti geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj programa predviđanja seizmičkog gibanja tla. Ugovor su u MRRFEU-u potpisali ministrica Nataša Tramišak te dekan PMF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Mirko Planinić.

Novi projekt geofizičara i seizmologa s PMF-a modernizirat će sustav procjene rizika od potresa u Hrvatskoj i doprinijeti unaprjeđenju planova pripravnosti za katastrofe te ublažavanju seizmičke opasnosti. Riječ je o projektu punog naziva ‘Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla’ čije je financiranje osigurano u sklopu programa ‘Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva’, a u okviru Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

Ovaj znanstveni projekt je još jedan korak naprijed u osiguravanju neophodnih uvjeta i opreme za provođenje geofizičko-seizmoloških istraživanja na korist sigurnosti građana. Naime, u Hrvatskoj do sada nije postojao program posvećen isključivo istraživanju aktivnih rasjednih zona i utjecaja lokalnih uvjeta tla na distribuciju štete od potresa, a oba su ključna za istraživanje potencijalnih seizmičkih rizika i osmišljavanje učinkovitih strategija za ublažavanje posljedica potresa. Analizom podataka dobivenih u ovom projektu, kombiniranjem tih novih znanja s postojećim podacima, a u suradnji s norveškim partnerom, hrvatski će znanstvenici doprinijeti modernizaciji sustava procjene rizika od potresa u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon