STABILNA TEMPERATURA MORA I OCEANA PRESUDNA ZA OPSTANAK VRSTA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Greenpeace

U časopisu Science objavljena je studija koju je proveo tim znanstvenika u Njemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 ribljih vrsta koje obitavaju u morima u klimatskim zonama širom svijeta. Naime, sa zatopljavanjem svjetskih oceana i mora povećanje temperature voda do kraja stoljeća moglo bi predstavljati veliku prijetnju ribljim vrstama o kojima ovisi čovječanstvo. Danas oko tri milijarde ljudi ovisi o ribi kao izvoru hrane.

S obzirom na brzinu kojom se zagrijava planet mnoge ribe neće se moći prilagoditi na promjene temperature, upozoravaju znanstvenici. Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 posto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. godine imati teškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima, nadalje navode znanstvenici. Ranije studije osjetljivosti riba na promjene temperatura koncentrirale su se na odrasle riblje jedinke. Sad su znanstvenici proučili kako porast temperatura djeluje na najosjetljivija razdoblja života ribe – ona koja su presudna za razmnožavanje i opstanak vrste. U gotovo svim slučajevima riblji embriji i ribe koje se spremaju proizvoditi jajašca i spermije osjetljivije su na temperaturne promjene od odraslih riba i riblje mlađi.

Kako zaključuju znanstvenici, među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara ili aljaške kolje, te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke ili barakude.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon