SRIJEM I SLAVONIJA BOGATIJI ZA ŠEST TEMATSKIH PJEŠAČKO-PLANINARSKIH STAZA

Tekst: A. Radoš

Foto:  D. Soldo

Šest staza ukupne dužine s više od 80 kilometra predstavljaju novi turistički proizvod Vukovarsko-srijemske županije od čega četiri vode do Skandale, najistočnije kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice.

Naime, Skandala s 253 metra nadmorske visine nije najviša ali je najistočnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Smještena je u srcu Srijemskog vinogorja iznad Iloka i nudi savršen spoj rekreacije i hedonizma. Dvije staze po njoj nose ime, dulja ima 14 kilometara, kraća devet, obje su kružne, kreću od vidikovca Vukovo, vode vinogradima do najvišeg vrha Liske na 297 metara nadmorske visine i preko Skandale, vraćaju se na početnu točku.

Nadalje, od Bapske do Principovca vodi 22 kilometra duga staza, ujedno i najdulja od ovih šest. Tko se odluči za nju krenut će putevima Odescalchija, poznate iločke kneževe obitelji koja je baš na ladanjskom imanju Principovac 1710. zasadila prve trsove traminca. U ljepoti vinograda i čaši traminca uživat će i oni koji prođu 17 kilometra dugom stazom Lovka – Radoš, koja vodi najistočnijim hrvatskim naseljem i vinogorjem.

Osim toga, u tišini Srijema uživa se i na 12 kilometara dugoj stazi Slovačka kuća koja vodi od Radoša do Liske, a do najvišeg vrha kroz vinograde i šume vodi i 6,5 kilometara duga staza koja kreće s Principovca i jedine su staze koje ne prolaze Skandalom.

Sve u svemu, prekrasni pitomi pejzaži i pogled na nepregledne vinograde vrijede svakog koraka. Planinarski pečat značajan planinarima, predah u nekoj od vinarija uz čašu vrhunskog vina, druženje s omiljenim društvom i boravak na otvorenom, razlog su više da se zaputite na istok Hrvatske, odaberete sami svoj ritam i uživate u čistom zraku. Sve staze prolaze poznatim vinogorjima, uređene su, obilježene, trasirane, mapirane i nadovezuju se na već postojeće dobro znane pješačke i biciklističke staze Srijema i Slavonije.

Podsjetimo, novi turistički proizvod Srijema i Slavonije rezultat je uspješne suradnje Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog planinarskog društva Cibalia iz Vinkovaca čiji članovi redovito planinare ovim prekrasnim krajem a u planu im je i daljnje označavanje novih pješačko-planinarskih ruta na atraktivnim predjelima županije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon