SRBIJA ODGODILA POPIS STANOVNIŠTVA ZA LISTOPAD 2022. GODINE

Tekst: Panopticum

Foto: Tanjug

Prema pisanju srpskih medija, Narodna skupština Republike Srbije usvojila je u srijedu, 7. travnja 2021. Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, kojim se taj popis odgađa za listopad 2022. godine.

Do promjene datuma popisa stanovništva u Srbiji je došlo je zbog pandemije koronavirusa, zbog kojeg održavanje popisa u listopadu 2021. godine ne bi bilo sigurno i moglo bi povećati rizik od prenošenja korona virusa.

Ovaj amandman predložio je zastupnik Đorđe Todorović s liste »Aleksandar Vučić – Za našu djecu«. Todorović je napomenuo kako cjelokupna aktivnost pripreme popisa stanovništva u Srbiji traje mjesecima, da je angažirano mnogo ljudi, te da je procjena da po ugledu na druge države, bolje popis započeti u listopadu 2022. godine. Naime, mnoge zemlje poput Njemačke, Irske, Škotske, Rumunjske, također su odgodile popis stanovništva zbog pandemije korona virusa.

Posljednji popis u Srbiji proveden je 2011. godine. Tom prilikom je registrirano oko 7,2 milijuna stanovnika. Međutim, prema podacima srpskog državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj stanovnika je prvi put poslije 53 godine pao ispod sedam milijuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon