SPRDANJE S MILIJARDOM DOLARA DOJUČERAŠNJEG KORISNIKA MINIMALCA

Tekst: R. F.

Foto: RTL

Čini se da tvrda kohabitacija počinje i prije službenog početka mandata novog predsjednika RH Zorana Milanovića. Dalo bi se to zaključiti kako su razlike u stavovima izuzetno velike kad je riječ o EU Inicijativi triju mora za koju se snažno zalagala Kolinda Grabar-Kitarović, Inicijativi kojoj su podršku dale i Sjedinjene Američke Države.

Da podsjetimo, američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u subotu, 15. veljače 2020. u Munchenu na međunarodnoj konferenciji MSC da će Sjedinjene Američke Države osigurat milijardu dolara za Inicijativu triju mora, projektu u kojem sudjeluje i Hrvatska. Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja i, po ideji dosadašnje hrvatske predsjednice i njezinog poljskog kolege, cilj joj je postizanje snažnije povezanosti područja Baltik-Jadran-Crno more na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjivanje jaza između zapadne i istočne Europe.

Komentirajući tu najnoviju Pompeovu izjavu novoizabrani predsjednik RH Zoran Milanović rekao je u subotu na obljetnici IDS-a u Pazinu da ta brojka, ako bi bila za cijelu regiju koju obuhvaća Inicijativa, a to je pola Europe, »nije ni za kavu«.

Dijametralno suprotno toj izjavi Zorana Milanovića, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obećao je da će njegova vlada i dalje podržavati Inicijativu triju mora, nakon što je SAD u subotu najavio da će izdvojiti do milijardu dolara za ulaganja u privatni i javni sektor zemalja između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon