SPORTSKI VANDALIZAM – NEPREPOZNAT PROBLEM

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: Holiday House Lucija/ProGEO-Hrvatska

Sportski vandalizam ili za okoliš štetne sportske aktivnosti su pojam koji je na prvi pogled u suprotnosti sa samom idejom sporta. Nažalost, postoje i sportovi koji uništavaju okoliš pa su neprihvatljivi na područjima gdje svoj turistički prihod (da ne kažem kruh) stanovništvo ostvaruje zahvaljujući očuvanoj prirodnoj baštini, miru i tišini koje naši gosti itekako cijene. Manjina gostiju, mahom mlađe dobi poklonici su tzv. “adrenalinskih sportova” kao što je terenska vožnja po neuređenim uvalama i stazama, po pješčanim oazama gdje svojim motociklima podižu oblake prašine, grme motorima u inače tihim i mirnim šumarcima i plažama kamo se neki drugi gosti, pa i brojni domaćini dolaze opustiti, gdje pasu ovce i pčele. Tu ovisnici o adrenalinu i oktanima svojim kotačima erodiraju sediment i tlo, uništavaju arheološka nalazišta i geološku baštinu (obje označene!), te lokalnu vegetaciju. Drugim riječima, rade sve ono što kod kuće niti smiju niti mogu.

DRŽAVA BEZ KONTROLNIH MEHANIZAMA I NADZORA

O problemu sportskog vandalizma na Otoku Rabu je već pisano na portalu Panopticum 12. kolovoza 2020. (https://panopticum.hr/sportski-vandalizam-na-otoku-rabu/). Osim što je taj prilog ukazao na problem, nije se dogodilo ništa. I dalje motoristi nekažnjeno voze po ranjivom pješčanom okolišu Fruge na Rabu kao da ga treba čim prije uništiti. Navodno vježbaju, ali što? Uništavanje prirodne baštine, vještinu izbjegavanja kazni? Ili misle da zakoni ne vrijede u divljini, a oni sami su iznad zakona jer im se tako prohtjelo. Ti motori nemaju registarske tablice pa ih je nemoguće prijaviti. Da to ne rade tek tako, svjedoči izjava jednog od njih da to rade i drugi. Nažalost, u pravu je. I drugi osim njega dolaze na otok Rab, u geopark u osnivanju za kojega lokalna zajednica izdvaja nemale novce. Dolaze da bi se iživljavali na našoj neponovljivoj i nepopravljivoj geološkoj baštini koja je po mnogima “geomorfološki biser”, kako je opisano riječima “a true geomorphological park and a jewel of nature” u postu koji je nepotpisani autor objavio na web stranci Holiday House Lucija  (https://www.lucija.house/post/excursion-to-beach-mag-on-rab-island).

PRIVLAČENJE TURISTA PO MODELU „ZIMMER FREI“

Ugostitelji i drugi koji žive od turizma bore se za svakog gosta, prirodno. Ali nije prirodno da hvale mir i tišinu te netaknutu prirodu otoka Raba, pa da istovremeno pozivaju ljubitelje moto-crossa da zimi dođu u uvalu Mag na trening, onu istu za koju u prilogu iskazuju same superlative i nazivaju ju biserom prirode, što i ilustriraju serijom lijepih slika. Vjerojatno je autor tog teksta i sam vozač terenskog motora jer se na zadnjoj slici vidi kako se duboko ukopava u pijesak plaže, a u tekstu se navodi da su staze zahtjevne i dobre za napredni trening, te da su tamo trenirala i mnoga poznata imena tog sporta. U uvali Mag su zahtjevne staze samo na pješčanim dinama koje su upravo zbog motorista gotovo u potpunosti uništene! Oni koji su prije kojih 30-40 godina dolazili u Mag danas dine više ne mogu prepoznati jer su najvećim dijelom uništene. Tužno! Kojeg li cinizma, hvaliti mir, tišinu i lijep okoliš, pa pozivati strane motoriste na susjedni otok da to unište, samo da bi nečiji pansion imao goste!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon