SPELEOLOŠKA EKSPEDICIJA “SREDNJI VELEBIT 2021.” U PARKU PRIRODE VELEBIT

Tekst: Panopticum

Foto: SKOL/HGSS

U periodu od 31. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine Speleološki klub Ozren Lukić iz Zagreba u sklopu aktivnosti Komisije za speleologiju HPS-a organizira speleološku ekspediciju ‘Srednji Velebit 2021’  na području Kalanjeve ruje unutar parka prirode Velebit. Cilj ekspedicije je nastavak speleoloških istraživanja oko područja kampa s detaljnijim istraživanjima prema Bužimskom bilu i mjestu Jadovno, odnosno jugoistočno od mjesta kampa. Kamp speleološke ekspedicije je smješten u blizini makadamske ceste uz zapuštenu lovačku kuću na Kalanjevoj ruji.

Glavna aktivnost ekspedicije će biti na već postavljenom ponoru Pepelarice, najdubljem speleološkom objektu srednjeg Velebita dubine -347 metara. Budući je ponor većim dijelom već istražen speleolozi će posjetom objektu dobiti priliku iskusiti nešto veću dubinu od onih na uobičajenim ekspedicijama. Organizatori ističu da je ekspedicija doprinos hrvatskih speleologa obilježavanju UNESCO-ve svjetske godine krša i špilja.

Speleološki klub Ozren Lukić (SKOL) osnovan je 16. prosinca 2002. godine na inicijativu studenata zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog (RGN) fakulteta koji su se ranije bavili speleologijom kao članovi drugih klubova. Glavni ciljevi Kluba su speleološka, geološka i hidrogeološka istraživanja i zaštita hrvatskog krša, te edukacija u zaštiti okoliša i prirode. Klub je ime dobio po Ozrenu Lukiću, istinskoj legendi hrvatske speleologije, koji je poginuo u Domovinskom ratu na Velebitu kao pripadnik Planinarske satnije Velebit. Po njemu je i nazvana najdublja jama Hrvatske – Lukina jama (-1431 m).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon