ŠPANJOLSKA POSTALA NAJPOŽELJNIJA ZA MIGRANTE

Tekst: D. S.

Foto: Reuters

Većina migranata koji su prešli Mediteran kako bi došli u Europu tijekom 2018. godine doputovali su u Španjolsku, navodi se u procjenama Europske unije objavljenima u petak, 11.siječnja 2019. dok je Italija imala najmanje ilegalnih ulazaka u pet godina.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) procijenila je da je 150 tisuća ljudi ušlo u EU preko neregularnih prijelaza 2018. godine, što je najniža brojka u pet godina i daleko ispod vrhunca 2015. kada je zabilježeno više od milijun ljudi. Broj dolazaka u Italiju, koja je poduzela mjere za sprječavanje dolaska spašenih migranata, pao je za 80 posto na oko 23 tisuće, što je najmanji broj od 2012. godine.

U međuvremenu su se dolasci u Španjolsku udvostručili na 57 tisuća migranata prošle godine, čime je ruta od Maroka do Pirenejskog poluotoka postala najaktivnija u Europi. Dolasci u Grčku i na Cipar preko tzv. istočne mediteranske rute porasli su na 56 tisuća prošle godine, a većina migranata dolazila je iz Afganistana, Sirije ili Iraka.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon