SOLSTICIJSKI ZAGRLJAJ JUPITERA I SATURNA 

Tekst: HAS

Foto: Space.com

Na nebu 21. prosinca 2020., na zimski solsticij, odnosno suncostaj, dogoditi će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine. Naime, 21. prosinca 2020. doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna te će nam se Jupiter i Saturn te večeri na nebu prividno naći skoru u istoj točki odvojeni jedan od drugoga svega 0,1° (1/10 stupnja) odnosno svega 6 lučnih minuta.

ŠTO JE TO KONJUNKCIJA?

Pojam konjunkcija dolazi od latinske riječi coniunctio = sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kada se, gledano sa Zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak u ovom slučaju o kojem govorimo radi se o Jupiteru i Saturnu.

HOĆE LI JUPITER I SATURN STVARNO DOĆI JEDAN BLIZU DRUGOGA?

Jupiter i Saturn u stvarnosti uopće neće bit blizu već milijunima kilometara udaljeni jedan od drugoga, ali iz naše perspektive, gledajući sa Zemlje, oni će se poravnati i prividno jako približiti jedan drugome na nebu.

KOLIKO SE ČESTO DOGAĐAJU KONJUNKCIJE JUPITERA I SATURNA?

Jupiter i Saturn se prividno na nebu približavaju gledano sa Zemlje svakih 19,85 godina obzirom da Jupiteru treba 11,86 godina, a Saturnu 29,4 godine da obiđu oko Sunca i tada tu pojavu njihova bliskog mimoilaženja na nebu zovemo „velikom konjunkcijom“. Posljednja velika konjunkcija se dogodila 28. svibnja 2000., ali je istu bilo praktički nemoguće vidjeti obzirom da su nam tada Jupiter i Saturn na nebu bili vrlo blizu smjeru Sunca pa je sunčeva svjetlost onemogućavala motrenje pojave.

KOLIKO JE RIJETKA KONJUNKCINA POPUT OVE 2020.?

Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Kao što smo već rekli zadnja ovako bliska konjunkcija se dogodila davne 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine. Ugrubo možemo reći da se ovakva velika konjunkcija ponavlja svakih 800-tinjak godina.

GDJE I KADA GLEDATI VELIKU KONJUNKCIJU JUPITERA I SATURNA?

Sunce nam 21. prosinca 2020. zalazi oko 17 sati i 25 minuta, a Jupiter i Saturn će bit na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 17 sati i 30 minuta do od prilike 19 sati obzirom da nam Jupiter i Saturn zalaze oko 19 sati i 45 minuta. Gledano golim okom, ova će pojava izgledati skoro kao da su se Jupiter i Saturn spojili dok će se kroz dvogled ili teleskop Jupiter i Saturn moći motriti u istom vidnom polju. Kroz teleskop će u istom vidnom polju biti moguće vidjeti i četiri najveća Jupiterova mjeseca – Io, Europu, Ganimed i Kalisto te najveći Saturnov mjesec Titan.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon