SOA: AMEN NA 2018. GODINU

Tekst: B. D.

Foto: HINA

Sigurnosno – obavještajna agencija Republike Hrvatske (SOA) je u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. godine na svojim službenim internetskim stranicama objavila javno godišnje Izvješće za 2018. godinu. Za razliku od svih građana RH koji su svoja izvješća dužni dostaviti do kraja veljače svake godine za prethodnu kalendarsku godinu, odnosno poslovnih subjekata koji to moraju učiniti do kraja travnja, SOA ima neki poslovni eksluzivitet da to čini znatno kasnije. Izvješće SOA na 43 stranice može se pronaći na poveznici: https://www.soa.hr/files/file/javno-izvjesce-2018.pdf. Prateći dinamiku dostave godišnjih izvješća ostalih institucija RH u javni prostor možda jedino DORH kasnije od SOA-e prednjači u dostavi godišnjih izvješća.

GLAVNE NAZNAKE IZVJEŠĆA

Svrha javnog izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te predstaviti aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske. Jedan od zaključaka u Izvješću jest kako je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna i trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije. Nadalje, SOA precizira kako je raznim državnim tijelima u 2018. godini uputila preko 12 tisuća različitih informacija koje bi im trebale biti potpora u donošenju učinkovitih i  pravodobnih odluka. Ipak, kako navode iz SOA-e, izazova ne nedostaje. Za Hrvatsku kao članicu sjevernoatlantskih asocijacija postoji potencijalni rizik od terorizma. SOA ističe da je na području pod kontrolom IS-a boravilo sedam osoba s hrvatskim državljanstvom. U SOA-i smatraju da ni jedna vrsta ekstremizma u Hrvatskoj nema znatan broj sljedbenika, a ni pokretački potencijal. Moguća prijetnja nazire se u nesigurnom jugoistočnom susjedstvu, ali i tranzitu podupiratelja islamskog radikalizma preko tzv. balkanske migrantske rute.
SOA također navodi da je Hrvatska bila meta niza tzv. APT kiberbnetičkih napada. Riječ je o visokostručnim napadima kojima je cilj krađa povjerljivih podataka ili izazivanje štete u informatičkom sustavu. S obzirom na to da će Hrvatska nagodinu predsjedati Vijećem EU-a, u SOA-i smatraju da rizik povećavanja učestalosti APT-a raste. Baš kao što rastu izazovi na zaštiti gospodarske sigurnosti Hrvatske – ponajviše energetike poput projekta LNG terminala na otoku Krku. SOA ističe i da koruptivna poslovna praksa nanosi znatnu štetu gospodarstvu RH. Naime, zlorabe se javne nabave te raste i rizik pranja nezakonito stečenog novca dolaskom kapitala nepoznatog podrijetla u Republiku Hrvatsku.

POSAO U SOA

Osim analitike izvješće SOA u jednom svom dijelu obrađuje i mogućnost zapošljavanja u Sigurnosno – obavještajnoj agenciji Republike Hrvatske. Naime, prema navodima u godišnjem izvješću za 2018. godinu, SOA zapošljava stručnjake iz područja ekonomije, financija, računarstva, prava, kriminalistike, politologije, sociologije, stranih jezika, elektrotehnike i drugih područja. U izvješću SOA također navodi kako potencijalnim kandidatima omogućava izazovnu i dinamičku karijeru, te rad za opće dobro u zaštiti nacionalnih interesa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon