SLUČAJ ŽALAC: TUŽITELJICA EPPO DEMANTIRALA USKOK I DORH

Tekst: Panopticum

Foto: N1

Nekadašnja ravnateljica USKOK-a Tamara Laptoš, danas europska tužiteljica u Luxembourgu, gostovala je u nedjelju, 14. studenog 2021. na N1 Tv i otkrila neke zanimljivosti u vezi predmeta Softver koji je rezultiralo uhićenjem Gabrijele Žalac i još troje osumnjičenika.

Kako je istaknula, u predmetu Softver zaprimljena je prijava OLAF-a a ne USKOK-a, odnosno DORH-a. Naime kako je pojasnila Laptoš, EPPO je poslao upit u nadležno nacionalno tijelo postoji li takav predmet i nakon negativnog odgovora iz Hrvatske EPPO je pokrenuo istragu. Osim toga, Laptoš je precizirala ingerencije između nacionalnih tužiteljstava i EPPO-a te napomenula da je kojim slučajem predmet Softver preuzet od USKOK-a, radilo bi se o evokaciji. Naglašavajući svoju izjavu Laptoš je napomenula kako Ured europskog javnog tužitelja o predmetu Softver nije imao nikakvih saznanja.

Zbunjena voditeljica N1 Televizije, ne shvaćajući jasan odgovor tužiteljice EPPO-a, još je dva puta na tu temu postavljala pitanje i pritom puštala video snimku ravnateljice USKOK-a, ali nažalost nije uspjela zaključiti kako je predstavnica EU tužiteljstva svojom izjavom demantirala ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u slučaju Softver.

Nadalje, Laptoš je navela kako godišnji proračun EPPO-a iznosi 41.4 milijuna eura te da i dalje vrše zapošljavanja. Napomenula je također kako je Ured EPPO službeno osnovan u lipnju 2021. godine a  nadležan je za kaznena djela koja su počinjena u EU od 20. studenog 2017. pa nadalje. Cijelokupni video gostovanja Tamare Laptoš dostpan je na internetskoj poveznici N1 Televizije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon