SLUČAJ NATAŠE BIJELIĆ – POBJEDA NEZNANJA NAD ZNANJEM

Primjer kakve osobe rade kao predsjednici Mjesnih odbora u Gradu Zagrebu

Tekst: S. Kapetanović

Foto: CESI/ProGEO

Stanovnici Trešnjevke zaslužuju da budu obaviješteni o jednoj velikoj “pobjedi” koju je ovih dana izvojevala predsjednica Mjesnog odbora Antun Mihanović Nataša Bijelić nad udrugom ProGEO-Hrvatska koju je nakon duge borbe uspjela izbaciti iz prostorija Mjesnog odbora u Drenovačkoj 4.

Da pojasnim, prostorije mjesnih odbora koriste udruge i političke organizacije temeljem odobrenja Vijeća mjesnog odbora, pa je tako i rečena udruga povremeno koristila jednu prostoriju u Mjesnom odboru Antun Mihanović za svoj rad.

Maketa asteroida Itokawa pred izlaganje u Krapini

ZAHTJEVALA ISELJAVANJE E-MAILOM

Udruga ProGEO-Hrvatska od svog osnutka aktivno radi na promociji znanosti na prostoru cijele Hrvatske, s organizacijom znanstveno-popularizirajućih manifestacija poput Europske noći istraživača, Festivala znanosti, Međunarodnog dana ateroida, Međunarodnog dana georaznolikosti, održavanjem popularnih predavanja i izložbi. I upravo je priprema izložbe o Zagrebačkom potresu (koju možete do kraja ožujka 2023. razgledati u Muzeju grada Zagreba) bila razlog za otkazivanje gostoprimstva u prostoru MO jer je predsjednica Vijeća osobnom provjerom prostorija mjesnog odbora uočila na stolu u prostoriji koju ProGEO zajednički koristi s Klubom mladih tehničara alat, daske i šarafe koji su bili korišteni za izradu seizmičkog simulatora koji je trenutno izložen u Muzeju. Odmah je zatražila očitovanje koje joj je i pruženo s objašnjenjem da se izrađuje eksponat za izložbu u MGZ. To tumačenje nije prihvatila nego je odmah zatražila da se prostorija isprazni, unatoč tome što je izložak simulatora ubrzo odnesen na izložbu, a prostor očišćen. Prepiska s udrugom se odvijala mailovima u sitne noćne sate, što je u udruzi doživljeno kao mobbing.

PLITKA RAZINA POLITIČKE MOĆI

Komunikacija s predsjednicom Vijeća MO je od početka bila krajnje neakademska i s razine političke moći prema ‘balavcima’. I pri tome  je predsjednici udruge držala lekcije o pristojnom ophođenju s “njenim veličanstvom”, ne uzimajući pritom u obzir razliku u stupnju obrazovanja (predsjednica udruge je doktorica znanosti) i godištu sugovornika, jer ona je ta koja određuje kako tko s njom treba komunucirati!

Seizmički simulator izrađen za izložbu povodom Zagrebačkog potresa

Jednoj predstavnici političke stranke koja također koristi prostorije mjesnog odbora Antun Mihanović predstavila se s “ja sam ovdje glavna”! Razlika u njihovim godištima je barem 30 godina, a da ne spominjem razliku u životnom iskustvu. No, što znači dob i iskustvo kad vas mlada osoba zaskoči, jer ona to Može, jer je Zagreb njezin, a ne naš?

NEDOSTATAK AFINITETA

Predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Antun Mihanović Nataša Bijelić se na internetu predstavlja kao sociologinja, navodeći da je rođena u znaku ovna, što bi trebalo izazvati simpatije, ali može i ocrtavati njen karakter i komunikacijsku razinu. Predstavlja se i kao osoba koja ne voli prirodne znanosti jer su joj u srednjoj školi bile “previše apstraktne”, jer kako sama kaže nije uspjela shvatiti “čemu konkretno služe intervali (!?) i derivacije”, pa ne čudi njen nedostatak afiniteta za znanost. No čudi nedostatak senzibilnosti za potrebe šire zajednice (ako je zaista sociologinja), u kojoj se nalaze i ljubitelji znanosti, pa i znanstvenici. Istovremeno, pokazuje maksimalni senzibilitet za vježbače i pjevače, i političke organizacije na čiji rad nema zamjerki. Ovako je samo znanstvena udruga bila izložena njenim kontinuiranim pritiscima i napokon zahtjevom da se iseli iz prostorija.

To ne možemo shvatiti drukčije nego kao njen osobni obračun sa znanošću koju ne razumije i ne voli. Prigodom obilježavanja dana Mjesnog odbora Antun Mihanović 2022. godine udruga ProGEO-Hrvatska nije ni bila pozvana na sudjelovanje, a neki drugi korisnici istog prostora jesu, naravno.

USPJELA U SVOM NAUMU

Nataša Bijelić je uspjela u svom naumu da iz prostorija Mjesnog odbora izbaci jedinu znanstvenu udrugu koja djeluje na Trešnjevci, i to još udrugu kojoj je cilj zaštita i promocija prirodne baštine, i podružnica je međunarodne organizacije ProGEO. Umjesto izbačene udruge sigurno će ubaciti neku svoju, unatoč evidentno praznim i nekorištenim prostorijama na istoj adresi. To se lako može provjeriti obilaskom zgrade (prostorije su nedostupne i zaključane), jer u nijednoj prostoriji ne gori svjetlo, osim kada zbor pjeva, a vježbači vježbaju, naravno za svoj gušt, što je u redu. Ali nije u redu da se udrugu ProGEO-Hrvatska optužuje da ne radi društveno koristan rad, pa je se zato ne poziva na sudjelovanje u obilježavanju Dana mjesnog odbora i prisiljava da se iseli iz prostorija, jer navodno druge udruge (očito društveno korisnije) čekaju na red.

Izbacivanjem iz jedinog radnog prostora spomenutoj udruzi je onemogučen rad, a njenim članovima je zadana velika glavobolja jer se sad moraju baviti preseljenjem u neadekvatni skladišni prostor, čak izvan Zagreba (!), što naravno nije problem Vijeća MO koji vjerojatno potiho slave svoj uspjeh, umjesto da rade na od Ministarstva znanosti odobrenim društveno korisnim projektima koji ne uključuju pjevanje, ples niti vježbanje.

JE LI TREŠNJEVKA NEPRIJATELJ ZNASTVENIKA?

Pobjedu Vijeća Mjesnog odbora Antun Mihanović nad znanstvenom udrugom u kojoj djeluju znanstvenici s doktoratima znanosti, profesori, magistri i inženjeri s bogatim znanstvenim i popularizacijskim stažem, autori stotina znanstveno-popularnih članaka i desetaka knjiga treba gledati i kao pobjedu neznanja nad znanjem. Da je neko drugo vrijeme, vjerojatno bi trešnjevački znanstvenici bili proglašeni hereticima i spaljeni na lomači u dvorištu osnovne škole koju su neki i sami pohađali.

Pa zar je Trešnjevka zaista neprijatelj znanstvenika, pa čak i onih koji tu žive i rade, i plaćaju poreze, prireze i doprinose, ili je posrijedi samovolja i inat predsjednice Vijeća Mjesnog odbora Antun Mihanović?

Njihovim novcem su mjesni odbori izgrađeni, opremljeni i financirani, ali se u njih smije ulaziti samo u odobreno vrijeme, što se evidentira i provjerava, i to samo oni podobni. Prostorije su u međuvremenu prazne i zaključane, na dobrobit trešnjevčana ili koga? Međutim, vrata drugih mjesnih odbora na Trešnjevci su otvorena, i nitko ne brani lokalnim stanovnicima ulazak! Dakle, čiji je tu inat?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon