SLUČAJ GLAVAŠ: SANADER POD REFLEKTORIMA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U ponovljenom sudskom procesu koji počinje 27. listopada 2021. godine na Županijskom sudu u Zagrebu Branimir Glavaš podneskom sudu za svjedoka je predložio bivšeg premijera Ivu Sanadera. Naime, suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine formalno je započelo iz početka u srpnju 2021. na zagrebačkom Županijskom sudu zbog izmjene sudskog vijeća.

Podnešenim podneskom riječ je o autentičnom Sanaderovom pismu kojega u novinskom tekstu objavljenom 2015. godine u jednom hrvatskm tjedniku opisuje novinar Ivica Šola, a u njemu Sanader uz ostalo progovara o bivšem Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Istinu o detaljima iz tog pisma, Glavaš će sada nastojati saznati kroz svoj iscrpan proces te će od Sanadera u svojstvu svjedoka zahtjevati da iznese pred sudom istinu o njegovom slučaju i svim spoznajama s kojima raspolaže.

Slučajno ili ne, u utorak 19. listopada 2021. uoči suđenja Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu odbacilo je nakon revizije kaznenu prijavu koju je Branimir Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju ‘selotejp’ i ‘garaža’ Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine. Naime, zagrebački ŽDO odbacilo je kaznenu prijavu zbog isključenja protupravnosti te nadalje navodi kako su i ostali Glavaševi navodi u prijavi neutemeljeni i da ne postoji osnovana sumnja da bi Fehir počinio kazneno djelo.

Podsjetimo, Krunoslav Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. bio pripadnik tzv. Prištapske bojne dok na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka. Međutim, Branimir Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Osim toga, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja 2021. Branimiru Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. nakon pravomoćne presude koju je ukinuo Ustavni sud oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon