SLOVENIJA PREDLAŽE FLEKSIBILNIJI PRISTUP U POSTIZANJU KLIMATSKIH CILJEVA

Tekst: B. D.

Foto: STA

Ministri za okoliš članica EU-a na svom su neformalnom sastanku u Sloveniji u utorak, 20. srpnja 2021. razmijenili stajališta o zakonodavnom klimatskom paketu “Fit for 55”, ali se je pokazalo da rješenja o tome kako smanjiti ispuste stakleničkih plinova i njihov utjecaj na klimatske promjene postoje velika razmimoilaženja.

Naime, iako zakonski prijedlog Europske komisije (EK) predstavlja dobru osnovu za daljnje usklađivanje sustav trgovanja kuponima za štetne ispuste (EU ETS) i dalje će ostati osnova europske klimatske politike, što znači da će onečiščivaći plaćati ekološku štetu, čemu se dodaju i tržišni poticaji za smanjivanje štetnih emisija. Osim toga, u postojeći sustav trgovanja emisijskim kuponima sada će biti uključen i brodski promet.

Što se tiče uloge Slovenije u usklađivanju različitih pogleda na klimatski zakonski paket, ona zastupa stajalište da je u mjerilima za postizanje klimatskih ciljeva potrebna elastičnost i da ne može biti univerzalnih rješenja za sve kako u predviđenom roku ispuniti ciljeve postavljene zakonodavnim paketom Europske komisije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon