SLOVENIJA, MAĐARSKA I POLJSKA NA METI EK I EP ZBOG GUŠENJA MEDIJSKIH SLOBODA

Tekst: Panopticum

Foto: Euronews

Vera Jourova, potpredsjednica Europske komisije (EK) i većina zastupnika u Europskom parlamentu (EP) naveli su u srijedu, 10. ožujka 2021. u Bruxellesu da je stanje u medijima u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji zabrinjavajuće. Navode da se u tim zemljama EU guše medijske slobode i napadaju novinari. Naime, brojni eurozastupnici su zabrinuti zbog stanja medijskih sloboda u te tri zemlje. Rasprava se isprva trebala baviti samo Mađarskom i Poljskom, ali je na prijedlog socijaldemokrata proširena i na Sloveniju.

Da podsjetimo, Slovenija je meta kritika u Europskoj uniji zbog odluke o prestanku financiranja javne novinske agencije (STA) koja je protumačena kao pokušaj gušenja njezine neovisnosti dok je u Mađarskoj nedavno onemogućen rad jednoj od posljednjih neovisnih radio postaja, a u Poljskoj se uvodi zakon o oporezivanju prihoda od reklama za koji kritičari kažu da se radi o napadu na neovisnost medija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon